Life
7424 prikaza

Žena koja "znoji" krv - slijeva joj se niz lice i pazuhe

Pacijent na intenzivnoj njezi
Thinkstock
Pacijentica nije imala apsolutno nikakvih znakova ogrebotina ili rana...

U talijansku bolnicu je primljena 21-godišnja djevojka s neobičnim stanjem - niz dlanove i lice joj se slijevala krv, no i nakon detaljnog pregleda liječnici nisu mogli utvrditi izvor krvarenja. Na kraju je zaključeno kako je njena priča istinita te da doista znoji krv!

Dermatolozi sa Sveučilišta Firenda, dr. Roberto Magile i Marzia Caproni, taj su slučaj medicinskog misterija objavili u kanadskom Medical Association časopisu.

Pacijentica, čiji identitet nije objavljen, nije imala niti jedan trag ogrebotina ili rana, a simptome znojenja krvi ima već pune tri godine, piše CNN. 

I dok liječnici smatraju kako nema očiglednog razloga za ovo spontano krvarenje, djevojka je navela da se ono događa i kad spava - ujutro se često budi na prljavim plahtama od krvi. Osim toga, počinje krvariti i za vrijeme fizičke aktivnosti.

Naizgled je sve normalno

Uslijed cijelog tog stanja, stigmatizirana djevojka se počela izolirati od društva te je oboljela od depresije, čija posljedica su i panični napadaji.

- Kod stanja velikog emocionalnog uzbuđenja, njeni se simptomi pojačaju - izvijestili su liječnici.

Djevojka koja znoji krv | Author: Canadian Medical Association Journal Canadian Medical Association Journal
Oni su proveli detaljne analize te utvrdili kako pacijentica ima normalan broj eritrocita i ostalih krvnih zrnaca, a normalna joj je i funkcija zgrušavanja krvi. Dijagnosticirana joj je hematidroza, stanje u kojem se krv luči kroz kožu.

Par u ljubavnom klinču MEDICINSKI MISTERIJI Life Bizarno: Zatrudnjela je nakon oralnog seksa!

Ta bolest pogađa tek oko jednog na deset milijuna ljudi i postoji tek nekoliko medicinski dokumentiranih slučajeva. Bolest joj zasad liječe betablokatorom propranolom, budući da se stanje pojačava kad je uznemirena, a lijek djeluje na smanjenje stimulacije nervusa vagusa.

On smanjuje krvarenje, ali ga ne zaustavlja u potpunosti.

Činjenice nadjačavaju skepticizam

Najraniji spomeni "znojenja krvi" sežu još u doba Aristotela, kad je taj grčki filozof pisao o neobičnom znoju koju nalikuje krvi, ili to možda čak i je.

U svim navedenim slučajevima, krv najčešće prodire kroz kožu čela, vlasišta, lica, uši i oči. Tome prethodi osjećaj trnaca i žarenja, dok neki pacijenti osjećaju i jaku glavobolju te im se pritom povisi krvni tlak. 

Liječnici odbacuju religijske uzroke cijeloj stvari. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.