Life
4934 prikaza

Znanstvenici uvjereni – znamo kako bezbolno mršaviti

Nezdrava hrana
Thinkstock
Hladnoća potiče zagrijavanje tijela, stanice ubrzano rade na tome, a možda je upravo u njima ključ mršavljenja

Znanstvenicu su na pragu otkrića zbog kojeg bi teretane mogle ostati bez posla. Iako zvuči nevjerojatno i kao još jedan marketinški trik, stručnjaci sa sveučilišta u Berkeleyu kažu kako bi im u tome mogla pomoći djeca.

Ključ u sagorijevanju masti leži u načinu na koji smeđe masne stanice pomažu u regulaciji tjelesne topline.  Naime, znanstvenici su otkrili kako aktiviranje 'smeđih' masnih stanica koje pomažu novorođenčadi u regulaciji tjelesne temperature, može pomoći odraslima u sagorijevanju kalorija. Za razliku od bijelih masnih stanica koje se koriste za skladištenje energije, smeđe masne stanice funkcioniraju poput mišićnih stanica koje masti i šećere pretvaraju u toplinu, piše Daily Mail.

Dio je to velikog istraživanja koje bi trebalo odgovoriti na pitanje koji lijek može pomoći, onima koji iz nekog razloga ne mogu vježbati, u sagorijevanju kalorija.U potrazi za dugotrajnim rješenjem, okrenuli su se proučavanju načina na se djeca zagrijavaju i sagorijevaju masti.

Đumbir A jednostavan je... Life Ovo je najzdraviji napitak koji topi salo

"Otkrili smo novi put koji aktivira smeđe stanice masti kako bi konzumirale kalorije iz masti i šećera i pretvorile ih u toplinu", rekao je voditelj istraživanja Andreas Stahl, profesor sa sveučilišta Berkeley. 

Kada temperatura tijela padne ispod 35,6 stupnjeva čovjek se počinje tresti od hladnoće, dolazi do kontrakcije mišića koja zapravo potiče zagrijavanje tijela i podizanje temperature. Djeca s tim nemaju problema, tj. ne drhte do svoje druge ili treće godine. Umjesto toga njihovu temperaturu regulira 'zakrpa' na smeđim stanicama. 

U hladnoći mozak šalje signale smeđim masnim stanicama da troše kalorije i tako kreiraju toplinu. Kako dijete raste tako se i povećava broj stanica. Studija iz 2009. godine pokazala je da i odrasli imaju takve zakrpe ali u puno manjoj mjeri od djece. 

Spas! Life Otkrili kako smršavjeti bez dijete

Kada tijelo osjeti hladnoću mozak oslobađa noradrenalin, kojeg registriraju receptori u smeđim masnim stanicama.Biokemijski signali tada potiču proizvodnju proteina pod nazivom UCP1, što potiče rad stanica na pretvaranju masnoća i šećerne energije u toplinu, umjesto njihovog skladištenja u bijelim masnim stanicama.Istraživanje je također proučilo miozin, molekulu koja je neophodna za 'skupljanje' smeđih masnih stanica. One pak tada aktiviraju UCP1 protein koji je potreban za aktivaciju sagorijevanja kalorija.

Nakon što su istraživači blokirali miozin, stanice bi omekšale, što je i dovelo do 70 posto manje UCP1. Kad su potpuno blokirali UCP1, smeđe masne stanice izgubile su svoju funkciju generiranja topline i poprimile su izgleda bijelih masnih stanica.

Ova znanstvena otkrića pokazuju kako je moguće napraviti lijek koji bi mogao učvrstiti smeđe stanice i poboljšati njihov zadatak sagorijevanja masti. Istraživanje će se nastaviti na tragu pronalaska kemijskog sastava koji bi efektivno aktivirao funkciju smeđih stanica. 

Što je potaknulo znanstvenike na takvo istraživanje, stvarno je teško za reći. Naravno, gotovo odmah pokrenule su se i pomalo zlobne špekulacije da su oni bili pošteđeni tjelesnog i da su zbog toga samo tražili izliku kako ne vježbati, a opet održavati vitku liniju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 19:46 07.Ožujak 2018.

    ma nema do vježbe ovo im neće biti od neke pomoći.