Life
901 prikaza

Zvali su je 'smirujuća stolica', ali je služila za brutalne metode liječenja

Smirujuća stolica
Pinterest
Stručnjaci za liječenje psihičkih bolesti u to su vrijeme vjerovali da su psihički poremećaji uzrokovani 'zapaljenjem mozga'

Liječenje mentalno oboljelih osoba kroz povijest bilo je prilično užasavajuće. Većina tretmana koji su se koristili su opisani kao zvjerski i zastrašujući. Jedan od njih, u kome je korištena takozvana "smirujuća stolica" služio je svemu osim smirivanju pacijenata.

Smirujuća stolica | Author: Pinterest Pinterest

Stručnjaci za liječenje psihičkih bolesti u to su vrijeme vjerovali da su psihički poremećaji uzrokovani 'zapaljenjem mozga', odnosno da je ludilo posljedica 'sprženog mozga'.

Dr Benjamin Rush dizajnirao je "smirujuću stolicu" kako bi kontrolirao protok krvi u mozgu, smanjio mišićnu aktivnost i snagu pulsa. 

Smatrao je da je to jedini način na koji se mogu liječiti psihički oboljele osobe i da je cirkulacija i njeno kontroliranje od vitalnog značaja za njihovo liječenje.

Međutim, ova stolica se nije pokazala učinkovitom. Upravo suprotno, stolica je imala vrlo negativne posljedice za pacijente koji su u labilnom psihičkom stanju morali morali sjediti na stolici zavezanih ruku i nogu, i nisu uopće mogli micati glavom. Ipak, doktora Rusha mnogi su smatrali "ocem američke psihijatrije". 

Unatoč njegovim brutalnim metodama za liječenje mentalnih bolesti, u Philadelphiji je vodio kampanju da se za bolesnike osnuju ustanove u kojima će se moći liječiti. 

Također, bio je i prvi doktor koji je liječio bolesti ovisnosti, posebno alkoholizam. Smatrao je kako se psihička nestabilnost može liječiti i uzimanjem žive i namjernim ispuštanjem krvi iz organizma. 

Tijekom epidemije žute groznice 1793.godine Rush je sam sebi ispuštao krv je je mislio da se na taj način pročišćava. 

Iako se oporavio, danas se smatra da takav način liječenja nije imao nikakvu ulogu u njegovom izlječenju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.