Style
2889 prikaza

Bizaran novi trend među bogatima

Djevojka sjedi na šanku luksuznog bara
Pixabay
Gotovo dvjesto milijardera živi u Kini i doista ne štede novac kako bi se predstavili u najboljem svjetlu novim poslovnim partnerima

Zamislite scenu; pet Kineskinja pažljivo sluša fotografa dok im objašnjava kako ispravno sjediti u javnosti. Pojašnjava međusobni utjecaj šminke, osvjetljenja i jagodičnih kostiju. Prostorija je luksuzno ukrašena, a gošće oprezno pijuckaju čaj iz nezamislivo skupog porculana.

Iako bi se na prvi pogled moglo učiniti da su se prijateljice na prijepodnevnom opuštanju, uglađena petorka zapravo je u učionici. Prolaze tečaj pod nazivom "Kako elegantno pozirati ispred kamere" Instituta Sarita, kineskog ekvivalenta nekadašnjih europskih škola bontona. 

Sarita bogatim klijentima nudi i tečajeve odgajanja djece, ispravnog sjedenja za stolom i pravilnog izgovora luksuznih robnih marki.

"Većina mojih klijenata imala je neugodne situacije bilo u inozemstvu ili tijekom poslovne večere. Dolaze meni zato što si žele olakšati život", rekla ja Sara-Jane Ho, utemeljiteljica Instituta u Beijingu za BBC.

Kaže da većina klijenata želi naučiti ponašati se u međunarodnom okruženju, a dosad je kroz njen institut prošlo dvjestotinjak Kineza. Interes klijenta bio je toliki da je u svibnju otvorila i novu poslovnicu u Šangaju. 

U Kini žive 190 milijardera i više od dva milijuna milijunaša i ne čudi da novopečeni bogataši žele izgledati sofisticirano. Neki imaju jako malo ili nimalo praktičnog znanja o pravilima ponašanja. "Do prije trideset godina zemlja je bila izolirana. Porast bogataša dogodio se u relativno kratkom vremenu, a to je stovrilo ogroman pritisak na određene pojedince", priča Ho.

Zbog svega toga neki kineski bogataši mogu izgledati kao pravi neotesanci među starom europskom elitom. "Jednostavno znanje, tipa kako ispravno držati nož i vilicu može ponekad prevagnuti u sklapanju poslovnog dogovora", kaže James Hebbert jedan od predstavnika britanske škole bontona Seatton u Kini.

Škole bontona upisuju državni službenici, djeca na školovanju u inozemstvu, supruge koje ugošćuju neke bogataše, ali i obični Kinezi koji uživaju u putovanjima u inozemstvo.

"Na idućem putovanju u Milano mogu samouvjereno reži mužu da nož ne smije držati kao bodež", rekla je jedna anonimna polaznica Hebbertovog tečaja. Za samo dva sata poduke kod Hebberta, bogati Kinezi plaćaju nešto više od 2.000 kuna što znači da se za tečajeve odlučuju samo oni koji si to mogu priuštiti. 

Kineski mediji sve više podsjećaju svoje sunarodnjake da postoje određene norme ponašanje koje moraju poštovati izvan granica domovine. Kako se Kina otvara ostatku svijeta, sve više Kineza putuje u inozemstvo i sve više Kineza završava u medijima zbog raznih ekscesa.

Prije nekoliko godina je maloljetni Kinez zašarao hram u Luxoru u Egiptu star oko 3.500 godina. Krajem 2014. godine su Kinezi urinirali pokraj benzinske postaje jer nisu htjeli platiti 70 centi odlazak u WC, a ovih dana su kineske vlasti objavile priručnik za ponašanje u inozemstvu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.