Style
37191 prikaza

Jahta Stevea Jobsa, čiji završetak nije dočekao, stigla na Brijune

Jahta Venus Stevea Jobsa
1/6
screenshot/youtube
Jahtom Venus plovi Jobsova udovica, kojoj ovo nije prvi dolazak na Jadran

Jahta Venus Stevea Jobsa, koji nikada nije stigao zaploviti ovom luksuznom jahtom vrijednom oko 120 milijuna eura, ovih je dana plovila oko Brijuna. 

Jahta je sada u vlasništvu njegove udovice Laurene Powell Jobs, koja je već krstarila Venusom po Jadranu, a zadnjih put prije tri godine, kada je obišla Dubrovnik i Hvar.

Laurene Powell Jobs, udovica Stevea Jobsa, s jahtom Venus u Dubrovniku 2014. | Author: Grgo Jelavic (PIXSELL) Grgo Jelavic (PIXSELL)
Powell Jobs je s tehnološkim genijem, koji je umro nakon dulje borbe s rakom gušterače, bila u braku 20 godina. Par je imao četvoro djece, a nakon smrti Stevea Jobsa ona je naslijedila više od deset milijardi dolara njegove imovine.

Jahtu Venus dizajnirao je Philippe Starck, a sagrađena je Nizozemskoj. Steve Jobs je jahtu naručio 2008. godine, nedugo nakon što mu je dijagnosticiran rak, a Starcka je odabrao jer je smatrao da je on jedini koji može u djelo sprovesti njegovu viziju jahte.

No, izrada jahte nije prošla bez problema. Jahta se gradila u Nizozemskoj, a Starck ju je zaplijenio nakon što je optužio Jobsa da mu je ostao dužan tri milijuna eura za dizajn, od ukupne cifre od devet milijuna eura koliko su koštale Starckove usluge. Zbog te je svađe i otkriven Starckov honorar, kojeg je do tada tajio.

Jobs je bio svjestan da neće živ dočekati da se jahta završi, ali svejedno ju je nastavio graditi. Jahta je završena godinu dana nakon njegove smrti i ne može se iznajmiti. Najam jahti je inače uobičajena stvar kod bogataša koji imaju jahte i redovito ih iznajmljuju kada ih ne koriste. No, kako je najčešće riječ o vrlo luksuznim plovilima, uglavnom ih iznajmljuju bogataši i celebrityji.

Laurene Powell Jobs je svoj život i zanimanje posvetila ulaganju u obrazovanje mladih, pomoć imigrantima i socijalnoj pravdi te zaštiti okoliša. Posebno brine za djecu koja si iz financijskih razloga ne mogu priuštiti fakultet.

Laurene Powell Jobs na Hvaru 2014. | Author: Zeljko Lukunic (PIXSELL) Zeljko Lukunic (PIXSELL)
Iznimno je osjetljiva na svoj privatni život i strogo ga čuva od javnosti i medija, što se moglo vidjeti prilikom njezinog boravka u Hrvatskoj kada je uporno izbjegavala fotoreportere.

S druge strane, nekadašnja studentica sveučilišta Stanford i Pennsylvania (na Stanfordu je diplomirala mendažment) već je dulje vrijeme posvećena filantropskim aktivnostima i od smrti supruga uložila je nekoliko desetaka milijuna dolara u izgradnju škola na siromašnim područjima.

U listopadu 1989. godine Steve Jobs je držao predavanje na Stanfordu, gdje je Laurene studirala. Uspjela se ugurati u prvi red i sjesti pored Jobsa i počela s njim razgovarati. Dan su završili tako da su zajedno otišli na večeru, a godinu i pol dana kasnije su se vjenčali na ceremoniji u hotelu Ahwahnee u Yosemitu.

Vjenčao ih je budistički svećenik Chino Otogawa, a iste su godine dobili sina Reeda, četiri godine kasnije kćer Erin, a 1998. goddine kćer Eve.

Laurene je osnovala tvrtku Terravera, kompaniju koja prodaje prirodnu hranu, a prije nego se posvetila svojoj tvrtki radila je u menadžmentu Merrill Lyncha, te tri godine kao savjetnica u Goldman Sachsu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.