Style
5856 prikaza

Kako je ovo postalo najbogatije susjedstvo na svijetu

Silicijska dolina
1/3
Wikipedia
Od zaboravljene parcele, nastala je četvrt gdje najveće kompanije grade svoja sjedišta

Svakog jutra i večeri, čitava flota bijelih autobusa probija se kroz prometnu gužvu San Francisca. Autobusi nemaju nikakve oznake, nemaju ni natpise kojom linijom putuju, ali svejedno svi znaju kamo ti busevi idu. "Prevoze drugu vrstu ljudi, zajednicu odvojenih ljudi", ispričao je svojevremeno za Guardian Dave Whitaker. 

Ti bijeli busevi voze zaposlenike Applea, Facebooka, Googlea i ostalih tehnoloških kompanija smještenih u Silicijskoj dolini. Busevi prevoze tehnološku elitu i samo tehnološku elitu. Silicijska dolina danas vrijedi nebrojene bilijune dolara, ali nije uvijek bilo tako.

Silicijska dolina | Author: Thinkstock Thinkstock

Kako piše Business Insider, luka je pomogla San Franciscu da postane rano sjedište telegrafskih i radio industrija. Već 1909. godine je San Jose primio jednu od prvih američkih radio stanica, a 1933. godine je ratna mornarica kupila nekoliko parcela kako bi mogli smjestiti USS Macon. Riječ je o cepelinu koji je istovremeno mogao prevoziti nekoliko zrakoplova i time je postao prvi zračni nosač zrakoplova. Moffet je tako postao pravo pravcato sjedište rane američke zrakoplovne industrije. Krajem tridesetih godina prošlog stoljeća je osnovan Istraživački centar Ames gdje je 1949. godine izgrađen najveći zračni tunel na svijetu.

Silicijska dolina | Author: Wikipedia Wikipedia

Krajem tridesetih su William Hewlett i Dave Packard osnovali Hewlett-Packard u Palo Altu, a tijekom Drugog svjetskog rata su izrađivali radare i razvijali su artiljeriju. Idućeg desetljeća je William Shockley, zajedno sa suradnicima, izmislio tranzistore što je dovelo do prave revolucije u računalstvu. 1956. godine je Shockley napustio Bell Labs, gdje je radio kad je osmislio tranzistore, i osnovao vlastitu tvrtku - Shockley Semiconductor Labs. Samo godinu dana kasnije je osmero Shockleyevih zaposlenika otišlo zato što im je bila puna kapa njegovog ponašanja, a on ih je zauzvrat nazvao "Izdajnička osmorka". Osmorka je stupila u partnerstvo sa Shermanom Fairchildom i osnovali su Fairchild Semiconductor. Kasnije su neki "izdajnici" napustili i Fairchild da osnuju svoje kompanije, a među njima su bili osnivači Intela Gordon Moore i Robert Noyce.

Zaposlenici svih tih kompanija kasnije su osnivali poznata imena iz informatičke industrije poput AMD-a ili Nvidie. 1971. godine je novinar Dan Hoefler imao seriju izvještaja o informatičkoj industriji pod nazivom Silicijska dolina i tako je nastalo to ime.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.