Style
1023 prikaza

Lenny ima novi posao: Dizajnira kuće od milijun dolara

Lenny Kravitz
1/6
Donna Ward/Press Association/PIXSELL
Dok mnogi umjetnici odluče živjeti na staroj slavi, svi više ih se odlučuje širiti svoje interese i na druga područja

Na gradilištu oko 80 kilometara izvan filipinskog glavnog grada Manile, radovi su u tijeku na potpuno novom gradu od 346 hektara.

No, dio posla se odvija drugdje. U stvari, većina od 6000 domova u razvoju, nazvanih Batulao Artscapes, bit će unaprijed proizvedena - izgrađena u tvornicama, a zatim prevezena do svog konačnog odredišta.

Očekuje se da će radovi biti gotovi do 2020. godine, a planiraju graditi čak 12 različitih stilova kuća postavljenih u četiri "sela". Potencijalni stanovnici mogu birati između zgrada dizajniranih od strane poznatih kreativaca, od umjetnika Davida Sallea do glazbenika Lennyja Kravitza.

Montažno naselje Batulao Artscapes | Author: Batulao Artscapes Batulao Artscapes

Ali s obzirom na to da su modularni domovi u početku stvoreni za gradnju povoljnih stambenih jedinica - brzo i u velikim količinama - što može cijeli dizajnerski grad montažnih kuća ponuditi, a da konvencionalno naselje ne može?

Nizozemski dizajner Marcel Wanders - čija će kuća "Eden" biti na raspolaganju u Batulao Artscapes - uvjeren je da masovna proizvodnja montažnih kuća čini ih isplativim rješenjem kako za dizajnere tako i za kupce.

"Problem s montažnim kućama je da možete brzo i relativno jeftino imati građevinu, ali ipak imate jako puno drugih stvari za obaviti", rekao je u telefonskom razgovoru za CNN.

"Trebate još struju, vodu, kanalizaciju - puno stvari Zašto ne bi napravili prototip za firmu koja može izgraditi i prodati kuće?"

"Sada možete imati montažnu kuću koja ima sve što želite - struju i tako dalje - zato što sve organizira građevinska firma".

Poznati dizajner interijera, u početku je dobio ponudu za rad na dizajnu vrtova na Batulao Artscapes. Eden kuće označavaju njegov prvi pothvat u dizajnu montažnih kuća.

Nizozemac je predstavio kuće od staklenih zidova u tri različita stila. Vlasnici mogu prilagoditi svoju kupnju različitim kombinacijama boja i završnih materijalima. I dok će domovi biti izgrađeni u tvornici, dizajnirani su s filipinskom klimom na umu.

Montažno naselje Batulao Artscapes | Author: Batulao Artscapes Batulao Artscapes

"Imaju dvije velike kolonade koje su tamo kako bi držale krov - ali relativno lako pretvaraju vanjski prostor u zatvoreni prostor", rekao je Wanders. "Na Filipinima, vani je super, ali želite biti zaštićeni od sunca. Zbog toga kuće imaju jako puno hladovine i krovište, što ih čini nastanjivima, s velikim stablom iznutra. Iza stakla imat ćete svoju spavaću sobu, mali dnevni boravak i unutarnju kuhinju, ali čim otvorite staklene zidove, kuhinja odjednom ima otvoreni prostor. Onda imate stvarno veliki dom za malu cijenu."

Ovo obrazloženje može se primjenjivati ​​na donjem kraju ponude montažnih kuća - najjeftiniji domovi se prodaju za 2,5 milijuna filipinskih pesosa (otprilike 50.000 USD). No, s najskupljim jedinicama za 26 milijuna pesosa (više od milijun dolara), projekt također odražava rastuće tržište luksuznih montažnih kuća. Stavovi prema ovom jednom utilitarnom obliku stanovanja mijenjaju se, tvrdi Sheri Koones, novinarka i autorica šest knjiga o montažnom stanovanju. Do sad je bilo riječi o povoljnim građevinama, ali novi projekti dokazuju da je moguće imati i luksuzne kuće.

Sigurno postoji mnogo mogućnosti.

Uz vrhunske montažne kuće, Batulao Artscapes nudi velike objekte namijenjene umjetnosti dizajnirane od strane Pritzkerovih arhitekata Christiana de Portzamparca i Jeana Nouvela, tima koji stoji iza Koncertne dvorane u Kopenhagenu i Louvrea u Abu Dhabiju.

Tvrtka odgovorna za čitav projekt, Revolution Precrafted, tvrdi da ljudima nudi rijetku priliku da žive u kući koju je dizajnirao jedan od vodećih svjetskih arhitekata.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.