Style
8483 prikaza

Na ovoj ribarnici tuna se prodaje za milijune

Fish market Tsukiji u Tokiju
1/20
REUTERS
Na najvećoj svjetskoj tržnici ribe rekordni iznos postigla je tuna koja je 2013. prodana za 1.76 milijuna dolara

Tsukiji riblja tržnica u Tokiju svojevrsna je burza ribe ili 'centar svijeta' riblje trgovine kako ju je prozvao Business Insider. Dnevno se proda ribe u vrijednosti 21 milijun dolara, koja onda odlazi u najfinije riblje i sushi restorane unutar i izvan Japana. Osim što je centar za ribolovce, preprodavače, trgovce i ugostitelje Tsukiji tržnicu s velikim entuzijazmom obilaze i turisti te ljubitelji gastronomije.

Tržnicu je najbolje posjetiti u zoru, kada kreće okupljanje i najveći žamor. Nije najlakše 'upasti' unutra jer je turistima ulazak dopušten tek oko 10 ujutro, dok se najbolji biznis odvija od tri do šest. Za one sretnike koji uspiju, pred njima se otvara jedan novi riblji svemir gdje se svaki dan nudi 480 različitih vrsta morskih plodova i ribe, i 270 vrsta pripremljenih proizvoda, a oko 120 sretnika dnevno može prisustvovati i velikoj aukciji tune.

Fish market Tsukiji u Tokiju | Author: REUTERS REUTERS

Zvijezda tržnice je sasvim sigurno upravo plavorepa tuna, sada već izrazito ugrožena riblja vrsta. Ovisno o veličini ribe i količini masti tune se prodaju između 2.000 i 20.000 dolara po ribi, a rekorderka je tuna iz 2103. godine za koju je vlasnik sushi restorana Kiyoshi Kimura platio 1.76 milijuna dolara.

Fish market Tsukiji u Tokiju | Author: REUTERS REUTERS
 Prije nego što ponude novac za plavorepu tunu, potencijalni kupci imaju pravo komade detaljno pregledati.

Fish market Tsukiji u Tokiju | Author: REUTERS REUTERS

Tuna se, kao i sve druge ribe, smrznuta dostavlja iz različitih krajeva svijeta u Tokijo. Ne tržnici mora biti najkasnije 24 sata nakon ulova, a trgovci se prije prodaje bave odmrzavanjem i čišćenjem ribe.

Fish market Tsukiji u Tokiju | Author: REUTERS REUTERS

Golemi primjerci režu se bučnim pilama, uskim hodnicima manevriraju viličari, glasno viču trgovci i kupci, a turisti moraju paziti gdje staju i zalaze jer u takvoj žurbi nitko na njih ne obraća pažnju. Neki preprodavači dok režu i čiste ribu masiraju ili joj pričaju.

Fish market Tsukiji u Tokiju | Author: REUTERS REUTERS

Na kraju radnog dana jedino što preostaje su stotine kutija od stiropora, i kašete prepune ribljih iznutrica.

Fish market Tsukiji u Tokiju | Author: REUTERS REUTERS

Dio ribe kupuju ugostitelji koji imaju restorane oko same tržnice gdje se, navodno, može za relativno malen novac pojesti najbolji sushi na svijetu. 

Fish market Tsukiji u Tokiju | Author: REUTERS REUTERS

Tržnica se nalazi u Tsukiji distriktu u centralnom Tokiju, no uskoro će se seliti u nove 5.42 milijarde dolara vrijedne prostore na istoku grada. Tamo će biti bolji uvjeti za skladištenje ribe, a zgrade bi trebale biti i otporne na potrese, no biti će i manje pristupačne turistima. Prije prodaje najbolji komadi često prolaze i blagoslov.

Fish market Tsukiji u Tokiju | Author: REUTERS REUTERS

Tržnica ima dva djela, jōgai-shijō je dio gdje se nalaze sushi restorani i mali dućani koji prodaju već procesuirane proizvode, a jōnai-shijō je mjesto gdje se ribe donose, režu i preprodaju ugostiteljima, a tamo je i aukcija tune.

Fish market Tsukiji u Tokiju | Author: REUTERS REUTERS

Tsukiji tržnica utemeljena je 1935. godine, no sama tradicija ribljih tržnica kraj rijeka nazvanih "Ulogashi" datira iz 16. stoljeća. Tada je prvi Tokugawa šogun dao narodu pravo na izlov i kupnju ribe sve dok se najbolji komadi prvo daju najvećem dvorcu u Japanu, onome u gradu Edo otkuda su Tokugawe i vladali.

Fish market Tsukiji u Tokiju | Author: REUTERS REUTERS
Registriranih trgovaca i preprodavača ima 900, a računanje i narudžbe rade se na starinski način - pišu se u tekice iza tezgi na kojima je izložena riba.

Fish market Tsukiji u Tokiju | Author: REUTERS REUTERS

Kroz Tsukiji riblju tržnicu prolazi više ribe nego igdje drugdje na svijetu. Profesor antropologije sa Harvarda Ed Bestor karijeru je posvetio proučavanju japanske sushi kulture, a Tsukiji tržnicu naziva 'centralnim živčanim sustavom globalne riblje industrije'.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Tomoyuki_Yamashita 21:23 16.Siječanj 2018.

    Na tržnici je i tridesetak malih restorana u kojima se poslužuje sirova riba, cijene za porciju su u prosjeku oko 120-150 kuna (može se naći i za 60-80kuna). Za te novce se dobije oko 20 - 25 dg sirove ribe, ... prikaži još! dobra šalica bijele riže, soja umak, šalica zelenog čaja i miso juha. Nenaviklima na sirovu ribu preporučam ponijeti hrskavi kruh,sol i majonezu,eventualno maslinovo ulje, jer nema veće uvrede glavnom kuharu nego ostaviti hranu u zdjeli. Jede se na šanku ispred chefa, nema muljanja.

  • Tomoyuki_Yamashita 21:17 16.Siječanj 2018.

    Cijena jedne tune je od 60.000 do 200.000 eura i to su prosječne cijene na aukciji. Najjeftinije prodaju za 30.000 eura (i to su te iz uzgoja, kao naše), a najbolje divlje idu za 300-400.000 eura. Prije aukcije se izloži ... prikaži još! oko 10 tuna i wholesaleri imaju 5-6 minuta za inspekciju, nakon čega se natječu. Svaki ima svoje redovne kupce, vlasnike restorana, i bore se za što kvalitetniju tunu.

  • Tomoyuki_Yamashita 21:13 16.Siječanj 2018.

    Smrznuta je zato jer dolazi iz cijelog svijeta (vodič je nabrojao 15-ak zemalja i Mediteran, i posebno je spomenuo Hrvatsku jer sam ga zapričao prije toga na kafe aparatu, obećao je doći u HR s obitelji). Japanski brodovi na pučini ... prikaži još! provedu najmanjanje mjesec dana u prosjeku oko dva-tri mjeseca dok ne napune brod divljom tunom). Kvalitetu procjenjuju opipavanjem mesa kod repa (rep je odrezan) i moraju procijeniti masnoću. Najbolja tuna mora biti masna, ali ne premasna.