Na najvećoj svjetskoj tržnici ribe rekordni iznos postigla je tuna koja je 2013. prodana za 1.76 milijuna dolara
Tsukiji riblja tržnica u Tokiju svojevrsna je burza ribe ili 'centar svijeta' riblje trgovine kako ju je prozvao Business Insider. Dnevno se proda ribe u vrijednosti 21 milijun dolara, koja onda odlazi u najfinije riblje i sushi restorane unutar i izvan Japana. Osim što je centar za ribolovce, preprodavače, trgovce i ugostitelje Tsukiji tržnicu s velikim entuzijazmom obilaze i turisti te ljubitelji gastronomije.
Ovaj je članak dio naše pretplatničke ponude.
Cjelokupni sadržaj dostupan je isključivo pretplatnicima.
S pretplatom dobivate neograničen pristup svim našim arhiviranim člancima,
ekskluzivnim intervjuima i stručnim analizama.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Na tržnici je i tridesetak malih restorana u kojima se poslužuje sirova riba, cijene za porciju su u prosjeku oko 120-150 kuna (može se naći i za 60-80kuna). Za te novce se dobije oko 20 - 25 dg sirove ribe, ... prikaži još! dobra šalica bijele riže, soja umak, šalica zelenog čaja i miso juha. Nenaviklima na sirovu ribu preporučam ponijeti hrskavi kruh,sol i majonezu,eventualno maslinovo ulje, jer nema veće uvrede glavnom kuharu nego ostaviti hranu u zdjeli. Jede se na šanku ispred chefa, nema muljanja.
Cijena jedne tune je od 60.000 do 200.000 eura i to su prosječne cijene na aukciji. Najjeftinije prodaju za 30.000 eura (i to su te iz uzgoja, kao naše), a najbolje divlje idu za 300-400.000 eura. Prije aukcije se izloži ... prikaži još! oko 10 tuna i wholesaleri imaju 5-6 minuta za inspekciju, nakon čega se natječu. Svaki ima svoje redovne kupce, vlasnike restorana, i bore se za što kvalitetniju tunu.
Smrznuta je zato jer dolazi iz cijelog svijeta (vodič je nabrojao 15-ak zemalja i Mediteran, i posebno je spomenuo Hrvatsku jer sam ga zapričao prije toga na kafe aparatu, obećao je doći u HR s obitelji). Japanski brodovi na pučini ... prikaži još! provedu najmanjanje mjesec dana u prosjeku oko dva-tri mjeseca dok ne napune brod divljom tunom). Kvalitetu procjenjuju opipavanjem mesa kod repa (rep je odrezan) i moraju procijeniti masnoću. Najbolja tuna mora biti masna, ali ne premasna.