Style
3285 prikaza

Obnova Notre Dame zbog velikih rizika ne ide po planu

Obnova Notre Dame
1/28
REUTERS
Struktura građevine je i dalje osjetljiva, a nekoliko je kamenja popadalo nakon posljednjeg toplinskog vala

Radovi na obnovi katedrale Notre Dame u Parizu, koji su nakratko bili prekinuti zbog straha o mogućoj kontaminaciji, ponovno su ipak nastavljeni, no sa strožim mjerama dekontaminacije. Problem stvara više od 400 tona olova s krova koje je izgorjelo u požaru u travnju i tako je u zrak ispušten oblak tih potencijalno štetnih čestica.

Gradske vlasti dobile su niz kritika zbog toga što su reagirali sporo i nisu u potpunosti progovorili o rizicima kontaminacije koja je prijetila ljudima s tog područja. 

Notre Dame u plamenu Sve greške Life Dosje užasa: Zbog jedne greške Notre Dame je skoro srušena

Jedna grupa za zaštitu okoliša podigla je tužbu u kojoj vlast optužuje da su minimalizirali rizike za radnike koji rade na čišćenju, obnovi i različitim škola u tom gustom naseljenom dijelu grada. Tvrde i da su požurili da ispune petogodišnji plan obnove francuskog predsjednika Emmanuela Macrona unatoč mjerama sigurnosti.

Benoît Martin iz velikog sindikata kaže da je takav plan "nerazuman". 

"Nama nije prioritet brzina rekonstrukcije već zaštita ljudi i radnika", rekao je i dodao da iako su sada uvedene oštrije mjere sigurnosti i "dalje je to pitanje važno za sve radnike koji rade ili ljude koji žive u blizini tog područja". 

Struktura građevine je i dalje osjetljiva, a ministarstvo kulture objavilo je kako je nekoliko kamenja popadalo nakon posljednjeg toplinskog vala. Službenici su negirali optužbe o zanemarivanju problema olova, tvrdeći da daju sve od sebe kako bi odgovorili na hitnost te obnove, piše The New York Times.

"Cilj svih konstrukcijskih radova na katedrali nije obnoviti je, već spriječiti od urušavanja", napomenuli su iz ministarstva u izjavi. 

Radnici trenutačno čiste dio oko katedrale koji je i dalje zatvoren za javnost.

Frauenkirche, Dresden 1945. Relativno često Kultura Povijest velikih katedrala koje su gutali požari

Posebnim spojem vode i ostalih sastojaka čiste se ulice od olova, a za gušće površine poput granita koriste poseban gel koji se ostavlja nekoliko dana prije skidanja sloja i čestica olova koje su u njemu ostale. Tempo radova trebao bi se ubrzati nakon potpune implementacije mjera dekontaminacije, pranja područja i posebne zaštitne odjeće koju radnici moraju nositi kako bi se spriječilo širenje tih toksičnih čestica. 

Olovo je teški metal koji se može akumulirati u tijelu i prouzrokovati trajne i ne rješive zdravstvene probleme, ostaviti traga na mozgu i živčanom sustavu. Posebno je opasan za trudnice i djecu, kojima čak i manje količine mogu jako naštetiti.  Radnici rade na uklanjanju metalne strukture koja se rastočila tijekom požara. Sve to potrebno je napraviti prije restauracijskih radova koji bi trebali započeti sljedeće godine. 

Obnova Notre Dame | Author: REUTERS REUTERS
"Prisutan rizik urušavanja opravdava tempo tih radova koji su započeli 16. travnja, no zdravlje radnika koji na katedrali rade je apsolutni prioritet", naglašavaju iz ministarstva kulture. 

Iako su radovi na dekontaminaciji poboljšani, kritičari nisu uvjereni, već naglašavaju da se rizik ozbiljno shvatio tek kada su francuski mediji pokrenuli istragu. Među njim bila je i priča Le Monda o neobično visokim pragovima dopustive koncentracije olova, i o tome kako su zdravstvene i sigurnosne mjere prošle neopaženo u mjesecima nakon požara. 

"S pozicije onečišćenja okoliša, ništa nije popravljeno", rekla je Annie Thébaud-Mony i naglasila da se i dalje nije odgovorilo na pitanja šire kontaminacije. 

Notre Dame požar UMIJEĆE Top News Stručnjaci: Kako se obnavlja crkva poput Notre Dame?

Mnoge grupe zahtijevaju da se taj dio u potpunosti ogradi, dok gradski oci tvrde da to nije sad toliko potrebno jer da je rizik od potencijalne kontaminacije puno manji i lokaliziran, sveden na radnika koji čestice odnosi na svojim cipelama, nego što je to bilo za vrijeme požara. 

Anne Souyris iz gradskog ureda za zdravlje smatra da su upravo ti kritičari zaslužni za povećanje transparentnosti službenika. I dalje se čiste i dekontaminiraju škole u području oko Notre Damea. Testiranja na školama nisu pokazala nikakve abnormalnosti, iako su razine olova u nekim školama iznad normalnih. Najavljuje da će sve biti renovirano i očišćeno prije početka škole u rujnu. 

"Čak i ako su prosječne razine ispod limita čistimo manje dijelove koji su iznad tog praga, kako bi uklonili bilo kakvu sumnju", kaže Souyris.

Testiranja su obavljena i na 160 djece koja žive ili sudjeluju u nekim ljetnim aktivnostima na području oko katedrale. Većina su imali razine ispod dozvoljenih, no njih 16 zabilježilo je veće razine, a dvoje tolike da se moralo i obavijestiti nadležne službe.

Nakon pregleda utvrdili su da je jedno dijete olovu bilo izloženo i kod kuće, pa nije jasno da li se te razine mogu povezati sa požarom. 

Centralia Grad duhova Life Ovaj grad gori desetljećima, nitko ne može ugasiti vatru

Testiranja provedena na trgovinama i restoranima u okolici bila su uredna. Strah od moguće dekontaminacije nije spriječio turiste da i dalje šeću tim područjem kako bi vidjeli tijek radova na katedrali. No ipak se smanjio njihov broj.

Katedrala Notre Dame je jedna od najpopularnijih turističkih odredišta u Parizu, a o turističkoj posjeti ovisi oko 40 poslovnih subjekata i 300 zaposlenika. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 14:24 20.Kolovoz 2019.

    Vitraji na prozorima sadrže puno olova isto kao i Tifany lusteri, Treba sve isprati dobro sa vodom. A možda i bolje srušiti do temelja sve i napraviti Džamiju.