Je li to knjižnica, nečiji dnevni boravak, ili vremeplov koji vodi u mirnije vrijeme, kad se živjelo polaganije, a svejedno sve stiglo.
To će se pitati gost u Maloj hiži u Mačkovcu, međimurskom restoranu koji spada među najbolje u Hrvatskoj, a sigurno je i jedan od najzanimljivijih.
Za to je “kriv” Branimir Tomašić koji je u Međimurje iz okolice Zagreba prenio te uredio hižu sagrađenu 1887. Kriv je i zato što će svatko tko se oduševi njegovom hranom teško ponoviti ručak ili večeru. Ponuda se mijenja ovisno o tome što priroda u određeno doba godine nudi.
- Mala hiža je mjesto dobrih uspomena, a naši gosti zaslužuju da zauvijek pamte ono što dožive - poručuje Tomašić i dodaje da je filozofija restorana jednostavna:
- Samo najbolji okusi. Za njih su najzaslužnije probrane namirnice iz vlastitog uzgoja ili iz uzgoja lokalnih partnera te vrijedne ruke iskusnih kuhara koji rade čuda - hvali Tomašić ekipu.
O sezonskim namirnicamna ovisi i ponuda Kleti Bolfan pokraj Hrašćine. Ovaj prekrasan restoran dio je ekološke vinarije Bolfan Vinski Vrh poznate po odličnim sauvignonima i rizlinzima.
Rizling je i sastojak izvrsne žute krem juhe od povrća, a kuhaju i fine krepke juhe drugih boja, ovisno o namirnicama.
I oni veliki dio namirnica, poput mesa od crvenog angusa, goveda koje cijelu godinu živi vani, proizvode sami, a ono što nemaju nabavljaju u okolici i to obavezno iz ekološkog uzgoja.
Ako su fileki ili tripice pokazatelj kuharskog umijeća, a jesu, jako dobro znaju kuhati u restroranu Žganjer u Jaškovu kraj Ozlja, još jednom malom mjestu s odličnom hranom. Janjeće tripice su im izvanredne, a sladokusci dolaze i zbog janjeće glave koja im je posebna ponuda. Imaju i tortu Katarine Zrinske.
Pripremaju je po receptu koji su pronašli u starom gradu Ozlju i zaštitili ga. Unatoč orasima, bademima, lješnjacima, čokoladi i desecima drugih, tajnih sastojaka, torta nije preteška ni preslatka. Čak je i osvježavajuća.
Neveliko mjesto su i Fužine, u koje se često skreće s autoceste Rijeka - Zagreb zbog restorana Bitoraj, jednog od rijetkih koji poslužuje i pršut od medvjeda te medvjeđi odrezak u umaku od gljiva ili brusnica. Tko ne može jsti medu, uživat će u odličnim štrudlama od borovnica, šumskog voća, jabuka...
Klet Bolfan – "Jelovnik? Nemamo ga!"
Pripremamo desetak jela od namirnica koje taj dan imamo. Tim riječima, odličnom hranom i finim vinima u Kleti Bolfan brzo i lako osvajaju goste.
Žganjer – torta Katarina Zrinska
Ima 12 slojeva i 30 sastojaka, a većina su tajni. To je torta Katarina Zrinski, napravljena po stoljećima starom receptu. Zasad je nudi samo restoran Žganjer.
Mala hiža – uvijek novo
Kopun u saftu, temfani kunić, međimurske šparoge omotane špekom i šunkom, taškice punjene skutom, mladim špinatom i mladim češnjakom, pa i pohani sladoled neki su od specijaliteta Male hiže. Ali danas ih možda nema jer ponuda ovisi o sezonskim namirnicama.