Life
1348 prikaza

Najbolji restorani; Rade čuda od lokalnih namirnica

Restorani
Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL
Dio odabranih restorana između Slavonije i Primorja, ne računajući Zagreb, očarava finim sezonskim jelima. Većinu namirnica proizvode sami

Je li to knjižnica, nečiji dnevni boravak, ili vremeplov koji vodi u mirnije vrijeme, kad se živjelo polaganije, a svejedno sve stiglo.

To će se pitati gost u Maloj hiži u Mačkovcu, međimurskom restoranu koji spada među najbolje u Hrvatskoj, a sigurno je i jedan od najzanimljivijih.

Za to je “kriv” Branimir Tomašić koji je u Međimurje iz okolice Zagreba prenio te uredio hižu sagrađenu 1887. Kriv je i zato što će svatko tko se oduševi njegovom hranom teško ponoviti ručak ili večeru. Ponuda se mijenja ovisno o tome što priroda u određeno doba godine nudi.

- Mala hiža je mjesto dobrih uspomena, a naši gosti zaslužuju da zauvijek pamte ono što dožive - poručuje Tomašić i dodaje da je filozofija restorana jednostavna:

- Samo najbolji okusi. Za njih su najzaslužnije probrane namirnice iz vlastitog uzgoja ili iz uzgoja lokalnih partnera te vrijedne ruke iskusnih kuhara koji rade čuda - hvali Tomašić ekipu.

O sezonskim namirnicamna ovisi i ponuda Kleti Bolfan pokraj Hrašćine. Ovaj prekrasan restoran dio je ekološke vinarije Bolfan Vinski Vrh poznate po odličnim sauvignonima i rizlinzima.

Rizling je i sastojak izvrsne žute krem juhe od povrća, a kuhaju i fine krepke juhe drugih boja, ovisno o namirnicama.

I oni veliki dio namirnica, poput mesa od crvenog angusa, goveda koje cijelu godinu živi vani, proizvode sami, a ono što nemaju nabavljaju u okolici i to obavezno iz ekološkog uzgoja.

Ako su fileki ili tripice pokazatelj kuharskog umijeća, a jesu, jako dobro znaju kuhati u restroranu Žganjer u Jaškovu kraj Ozlja, još jednom malom mjestu s odličnom hranom. Janjeće tripice su im izvanredne, a sladokusci dolaze i zbog janjeće glave koja im je posebna ponuda. Imaju i tortu Katarine Zrinske.

Pripremaju je po receptu koji su pronašli u starom gradu Ozlju i zaštitili ga. Unatoč orasima, bademima, lješnjacima, čokoladi i desecima drugih, tajnih sastojaka, torta nije preteška ni preslatka. Čak je i osvježavajuća.

Neveliko mjesto su i Fužine, u koje se često skreće s autoceste Rijeka - Zagreb zbog restorana Bitoraj, jednog od rijetkih koji poslužuje i pršut od medvjeda te medvjeđi odrezak u umaku od gljiva ili brusnica. Tko ne može jsti medu, uživat će u odličnim štrudlama od borovnica, šumskog voća, jabuka...

KLet Bolfan | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

Klet Bolfan – "Jelovnik? Nemamo ga!"

Pripremamo desetak jela od namirnica koje taj dan imamo. Tim riječima, odličnom hranom i finim vinima u Kleti Bolfan brzo i lako osvajaju goste.

Torta Katarina Zrinjska iz restorana Žganjer | Author: Igor Čepurkovski/kamonaizlet.hr Igor Čepurkovski/kamonaizlet.hr

Žganjer – torta Katarina Zrinska

Ima 12 slojeva i 30 sastojaka, a većina su tajni. To je torta Katarina Zrinski, napravljena po stoljećima starom receptu. Zasad je nudi samo restoran Žganjer.

Branimir Tomašić u restoranu "Mala hiža" | Author: Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL

Mala hiža – uvijek novo

Kopun u saftu, temfani kunić, međimurske šparoge omotane špekom i šunkom, taškice punjene skutom, mladim špinatom i mladim češnjakom, pa i pohani sladoled neki su od specijaliteta Male hiže. Ali danas ih možda nema jer ponuda ovisi o sezonskim namirnicama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.