Tehno
9953 prikaza

Američko čudo: Magnetima lansiraju borbene zrakoplove

Zrakoplov F18 iznad nosača Gerald Ford
US Navy
Nedavno dovršeni nosač zrakoplova prvi je u svijetu opremljen najmodernijim sustavom lansiranja zrakoplova

Američki nosač zrakoplova najnovije generacije Gerald R. Ford nedavno je prvi put lansirao i ponovno prihvatio borbeni zrakoplov. Inače bi to bila sasvim normalna vijest, na kraju krajeva, nosači zrakoplova služe za lansiranje i prihvat borbenih zrakoplova.

Međutim, kako napominje Popular Mechanics, prvi put je korišten elektromagnetski sustav lansiranja letjelica. Do sad je redovito korištena para iz nuklearnog reaktora kako bi se stvorio dovoljan potisak za lansiranje nekoliko tona teških letjelica. Kako se sve češće pojavljuje potreba za lansiranjem bespilotnih letjelica, tako je nastala potreba za sustavom koji se može prilagođavati težini zrakoplova.

Trenutačni sustavi zahtijevaju često održavanje i nisu pretjerano prilagodljivi. Zbog svega toga su Amerikanci odlučili na najnoviji nosač zrakoplova postaviti i najnoviju tehnologiju. Elektromagnetski sustav za lansiranje zrakoplova (EMALS) koristi električnu energiju iz generatora za pogon elektromagneta koji prihvate letjelicu i ubrzavaju je do potrebne brzine.

Međutim, čak ni EMALS nije bez svojih problema zato što je prvi javni test već bio neuspješan, a uspjeli su ga osposobiti tek kad su kamere ugašene i kad su novinari već otišli. 

Standardni lansirni sustavi, pogonjeni parom, prvi put su korišteni tamo negdje u Drugom svjetskom ratu i već su prošli nekoliko ratova. EMALS se tek treba dokazati kao dostojna zamjena, ali Amerikanci su zadovoljni napretkom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.