Tehno
144 prikaza

Apple želi napraviti tipkovnicu bez tipki

San Francisco: Apple je predstavio nove uređaje
1/2
DPA/PIXSELL
Apple je prošle godine podnio zahtjev za patent koji bi nam u budućnosti trebao donijeti tipkovnice bez tipki

Apple se oduvijek trudi biti drugačiji i donositi inovacije u svijetu tehnologije. Sada se doznalo da su prošle godine podnijeli zahtjev za patent tzv. tipkovnice koja zapravno nema tipki. Iako Appleov MacBook već sada ima veliku touchpad površinu, ideja je potpuno ukloniti tipkovnicu i u laptope ugraditi ravnu, čistu površinu koja će reagirati na dodir. 

Apple ovaj patent naziva zero-travel što znači da laptop neće imati tipke ili površine koje se pomiču kada ih korisnici pritisnu već bi površina trebala biti ravna i zamišljena je tako da osjeti pomicanje prstiju. 

Najveća prednost ovakve metode je što bi korisnici sami mogli urediti svoju tipkovnicu kako im najviše odgovara. Kako je cijela površina zapravo jedan veliki touchpad, korisnici bi mogli dodavati tipke koje im trebaju (npr. samo numeričku tipkovnicu). 

Apple patent  | Author: United States Patent and Trademark Office United States Patent and Trademark Office

Kao ostale prednosti ovog patenta Apple ističe smanjeni rizik od kvara, a pohvalili su se i kako u ovakvu 'tipkovnicu' ne može ući prašina i tako uzrokovati probleme. 

No, moglo bi proći dosta vremena prije nego ova tehnologija zaživi na uređaju. Treba imati na umu i da Apple ne pretvori sve svoje patente u stvarne uređaje. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.