Tehno
413 prikaza

Baterije u mobitelu imat će svoj protupožarni aparat

Mobiteli
Marko Jurinec (PIXSELL)
Kemijski spoj koji se nalazi u bateriji može se aktivirati ako se baterija počne pregrijavati i za manje od pola sekunde gasi se požar

Litij-ionske baterije imaju niz prednosti zbog kojih ih koristimo u sve većem broju elektroničkih uređaja, od mobitela do automobila, ali veliki minus im je što kod njih postoji opasnost od požara, što smo vidjeli i kod fijaska sa Galaxy Note 7 telefonom.

Znanstvenici sa Stanforda objavili su kako su dizajnirali litij-ionsku bateriju koja u sebi sadrži materijal za gašenje požara, koji se može aktivirati ako se baterija počne pregrijavati. Radi se o trifenil-fosfatu koji se nalazi u svojoj čahurici koja se otopi ako temperatura u bateriji skoči na 150 Celzija. Tada se ispušta kemijski spoj koji je u testovima u samo 0,4 sekunde gasio požare. piše BBC. 

Znanstvenici su i prije pokušavali koristiti ovaj spoj, ali kad je bio direktno u elektrolitu, onda je utjecao na pefromanse baterije. No, problem koji su ovdje uočili je u tome da materijal još nije dovoljno izdržljiv. Otkrili su kako nakon 360 ciklusa punjenja kapsula počinje puštati mali dio kemijskog spoja što utječe na performanse. To znači da će biti nužno još testova kako bi se ovo pretvorilo u komercijalno rješenje. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.