Tehno
1256 prikaza

Nokia se vraća na tržiše pametnih telefona u 2017. godini

Nokia
REUTERS
Finska kompanija prodala je 2014. neprofitabilno poslovanje s telefonima američkom Microsoftu kojeg je taj izlet u proizvodnju telefona stajao 7,2 milijarde dolara

Nokia, nekada vodeći proizvođač mobitela u svijetu, vratit će se na tržište pametnih telefona u prvoj polovini iduće godine, objavili su finska kompanija i njezin partner HMD Global s kojim je sklopila ugovor o licenci na upotrebu brenda.

Finska kompanija prodala je 2014. neprofitabilno poslovanje s telefonima američkom Microsoftu kojeg je taj izlet u proizvodnju telefona stajao 7,2 milijarde dolara a završio je u svibnju prošle godine prodajom tog poslovanja HMD Globalu i tajvanskom FIH Mobileu iz grupe FoxConn Technology za 350 milijuna dolara.

Elektronički otpad Galaxy Note 7 Tehno Samsung baca tone kobalta, srebra, zlata...

Nokia se u međuvremenu okrenula proizvodnji opreme za mobilne mreže a prilikom prodaje poslovanja s telefonima Microsoftu pristali su na odredbu po kojoj se ne mogu vratiti na tržište pametnih telefona do zadnjeg tromjesečja ove godine. Iduće godine to ograničenje istječe pa HMD može početi proizvoditi mobitele pod Nokijinim brendom.

Po navodima iz finske kompanije, HMD je dobio zeleno svjetlo za proizvodnju nakon što su dovršili sve potrebne transakcije s Microsoftom i tajvanskim partnerom FIH Mobileom.

"HMD može početi poslovati kao novi proizvođač telefona Nokia s ekskluzivnom globalnom licencom na upotrebu brenda u idućih 10 godina" uz izuzetak Japana, navodi se priopćenju finske kompanije, objavljenom u četvrtak.

"Kupci i dalje na mnogim tržištima širom svijeta biraju upravo mobitele Nokijinog brenda i HMD će ih nastaviti prodavati... zajedno s novom linijom pametnih telefona i tableta koji će naknadno najaviti HMD", priopćeno je iz Nokije.

Finska kompanija nije dioničar HMD-a i dobivat će rojalitete za prodaju svakog mobilnog telefona i tableta prodanog pod brendom Nokije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.