Tehno
469 prikaza

Budućnost interneta je u raketi SpaceX Falcon 9

Lansiranje Falcona
REUTERS
Novo lansiranje, novi sateliti, više interneta i mobilne komunikacije, omogućuje SpaceX

SpaceX Falcon 9 raketa lansirat će u orbitu 64 satelita, što je najveći broj koji su lansirani u jednoj misiji sa američkog tla. Misija Spaceflight SSO-A: SmallSat Express koristit će satelite različitih kreatora, a među njima i šest startupova koji žele revolucionizirati internet slanjem malenih, centimetar dugih satelita u orbitu. 

The Internet of Things (IoT) je zapravo mogućnost povezivanja niza računalnih uređaja ugrađenih u uređaje koje koristimo svakodnevno, što im omogućuje slanje i primanje podataka putem interneta. Neke od tehnologija koje te uređaje koriste su i pametni metri, senzori u poljoprivredi i ribarstvu, uređaji za monitoring okoliša, od kojih svi zahtijevaju relativno malo prostora za rad, u usporedbi sa, online video igrama, piše BigThink. 

Iako je riječ o SpaceX-ovoj raketi misiju je organizirala CubeSat kompanija Spaceflight Industries, koja vjeruje kako bi smanjivanje granice ulaska mogao donijeti niz novih potencijala komunikacijskim kompanijama koje podržavaju Internet of Things.

Po podacima McKinsey izvješća iz ove godine, tržište IoT ima vrijednost procijenjenu na 581 milijarde dolara do 2020. godine, i to sve od trošenja novca na informacije i komunikaciju.

Rakete SpaceX Svemirski turizam Tehno Može li Hrvatska biti mjesto slijetanja raketa SpaceX?

"Kada stvarno smanjite trošak mobitela, ili lansiranja rakete, ljudi dođu do niza novih aplikacija", rekao je Curt Blake, predsjednik Spaceflighta.

Helios Wire, čiji će se sateliti također lansirati, razvija grupaciju od 28 satelita koji će omogućiti razvoj novih aplikacija, posebno na polju analitike i Blockchaina. 

"Ova je industrija u procesu razvoja. Heliosu nije cilj samo umrežiti uređaje i pohraniti podatke, već i poboljšati aplikacije i usluge koje su iznad te funkcije", rekao je Scott Larson.

Intrigantna im je, kako naglašava, i mogućnost da uz 'komunikaciju stroja i stroja' osiguraju i takve transakcije koristeći blockchain.

"Ekonomija strojeva, uređaja i usluga koje se nude dodat će stvarnu vrijednost", naglašava. 

Odvojen je ovo projekt od onog SpaceX Starlink projekta kojem je cilj povezati cijelu zemlju, svaki njezin nedostupni dio, sa internetom, uz pomoć 7500 satelita u orbiti. Odobrena je posljednja faza u tom projektu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Oluja95 12:54 08.Prosinac 2018.

    Neki ipak misle kako su sateliti previše skupi. *** (Editirano zbog sustavnog oglašavanja drugih medija, ako korisnik nastavi s ovakvom praksom, bit će mu onemogućeno daljnje objavljivanje)