Tehno
531 prikaza

Microsoft je novu akviziciju platio 7,5 milijardi dolara

Microsoft
DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
GitHub kojeg koristi više od 28 milijuna programera je druga najveća akvizicija pod Nadellom

Microsoft kupuje GitHub, popularnu platformu koju koriste programeri za razmjenu određenih projekata i podataka, za 7,5 milijardi dolara vrijednih dionica. Ova akvizicija ojačat će odnos kompanije s programerima i omogućiti njihovim alatima da obuhvate i širu publiku u svijetu open-source softvera, kažu stručnjaci.

Spomenuti iznos platit će isključivo u dionicama, unatoč tome što ovaj tehnološki div ima 132,27 milijardu dolara gotovine i kratkoročnih investicija, što su pokazali podaci s kraja ožujka. Microsoft namjerava povećati otkup dionica tijekom sljedećih šest mjeseci, priopćila je njihova šefica financija Amy Hood. 

Više od 28 milijuna programera diljem svijeta koriste GitHub, priopćio je Microsoft, priznajući i ključnu ulogu koju su programeri odigrali u revoluciji modernog gospodarstva.

Microsoft | Author: Niall Carson/Press Association/PIXSELL Niall Carson/Press Association/PIXSELL
"Danas svaka kompanija postaje softverska, a programeri su u središtu digitalne transformacije", rekao je Microsoft u svojoj izjavi.

Najaktivnija kompanija na GitHubu je Redmond, koja planira pojačati svoju upotrebu platforme, oslanjajući se na svoj prodajni tim, postojeća korporativna partnerstva i infrastrukturu za cloud computing. GitHub će i dalje ostati otvorena i samostalna platforma, najavljuje Microsoft.

Ove najave dolaze u trenutku ubrzanog rasta tehnoloških platformi za pohranu, pokretanje i korištenje informatičke programske podrške. Predviđa se kako će industrija do kraja godine vrijediti oko 186 milijardi dolara, što je povećanje za 21 posto u odnosu na prošlu godinu, procjene su to IT kumpanije Gartner, piše The Washington Post. 

Brian Chesky Dobar biznis Ekonomix Ovo je 10 najbogatijih start-upova na svijetu

Očekuje se kako će industrija nastaviti rasti, pa se predviđa kako će njezina vrijednost do 2020. godine biti više od 300 milijardi dolara! Analitičari su uvjereni kako će upravo GitHub pomoći Microsoftu da uzme dio tog kolača privlačeći nove programere na svoju cloud platformu, Azure. 

"Sporazum bi mogao Microsoftu omogućiti veću ulogu u ekosustavu neovisnih programera na ovom području, koji stvaraju softvere koji se koriste na platformama poput Azure i Amazonovog AWS-a", rekao je Kirk Materne, analitičar istraživačke tvrtke Evercore ISI. Tim ekosustavom dominira Amazon, naglašava. 

Najavljena akvizicija također odražava i promjenjivu, otvorenu radnu kulturu koju njeguje generalni direktor Microsofta Satya Nadella. Stručnjaci kažu kako je Nadella, dugo poznat po uskogrudnom sustavu ovisnom o Windowsima, slijedio pragmatičnu poslovnu strategiju, udružujući se s vanjskim platformama i tvrtkama.

Microsoftov šef Satya Nadella u razgovoru sa Markom Zuckerbergom | Author: CHARLES PLATIAU/REUTERS/PIXSELL CHARLES PLATIAU/REUTERS/PIXSELL
2016. godine Microsoft je kupio softversku tvrtku Xamarin, što je omogućilo razvojnim programerima kreiranje Microsoftovih mobilnih aplikacija za uređaje koje pokreće sustav Windowsa, kao i za Android i iOS. Preuzimanje GitHuba nastavak je tog pristupa i otvara vrata procesu uključivanja programera koji koriste tu platformu, ali trenutačno ne mogu razvijati proizvode Windowsa ili Microsofta.

Pojačat će to i temeljni aspekt njihovog identiteta. 

"Razvojni programeri softvera ključni su dio Microsoftove poslovne strategije već desetljećima", rekao je Jay Vleeschhouwer iz Griffin Securities.

GitHub je osobito popularan u društvu razvojnih programera koji dijele kodove koje drugi mogu mijenjati i poboljšati. Do nedavno je Microsoft je upravo takve softvere smatrao neprijateljima. Nadellov prethodnik, Steve Ballmer, nazvao je otvoreni sustav Linux rakom zbog njegove prijetnje pravima intelektualnog vlasništva.

No, od 2014. godine Nadella je promijenio Microsoftovu strategiju otvorenog koda, otvarajući program baze podataka za rad s Linuxom. U ožujku je izvršni direktor reorganizirao tvrtku oko pitanja obrade podataka na Azureu, umanjivši ulogu sustava Windows.

"Naša poslovna strategija je imati otvorenu platformu i otvorenu zajednicu", rekao je Nadella.

Tehnološka platforma GitHub | Author: Screenshot/GitHub Screenshot/GitHub
GitHub je Microsoftova druga najveća akvizicija pod Nadellom, nakon što je 2016. godine kupio LinkedIn za 27 milijardi dolara. To je i četvrta najveća u njihovoj povijesti, uključujući i kupnju Nokije u 2014. godini za 9,4 milijardi dolara i Skypea 2011. godine za 8,5 milijardi dolara. 

Najveći ulagač u GitHub je venture kapital kompanija Andreessen Horowitz, koja je u početnoj fazi prije deset godina u ovu platformu, uložila 100 milijuna dolara. Njihovi prihodi od ove prodaje bit će nešto veći od milijardu dolara, piše The Wall Street Journal. 

Interes za GitHub tijekom godina pokazale su i druge kompanije, a između ostalog i Googleov Alphabet i Amazon, no nije stigla nikakva službene ponuda. GitHub danas ne zarađuje puno novca. Iako nudi besplatnu verziju svoje usluge programerima koji žele podijeliti kod, počeli su privatnu pohranu podataka na platformi naplaćivati šest mjeseci nakon pokretanja.

Čip kao zrno soli Tehno Za što ćemo ga koristiti? Ovo je najmanje računalo na svijetu

Njihov suosnivač i izvršni direktor Chris Wanstrath tako će postati Microsoftov tehnički suradnik. 

"Prije 10 godina kada je GitHub pokrenut, nisam ni mogao zamisliti da će se ovo dogoditi. Git je bio moćan, ali manji alat, oblaci su bili samo stvari na nebu, a Microsoft je bila vrlo drugačija tvrtka. Sada su stvari puno drugačije. Git je daleko najpopularniji sustav kontrolnog sistema, oblaci su uglavnom računala, a Microsoft je najaktivnija organizacija na GitHubu u svijetu", naglašava.

Potpredsjednik službe za programere ovog Microsofta, Nat Friedman, postat će novi voditelj GitHuba. Sporazum bi trebao biti zaključen krajem ove godine, ako prođe regulatorni pregled.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.