Tehno
3405 prikaza

Google gazi Huawei - ukidaju im usluge, Gmail, Play...

Huawei
1/4
Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL
Iz SAD-a su često isticali kako korištenje Huaweija i njihove opreme osobito u razvoju 5G mreža predstavlja rizik zbog špijunaže

Google je prekinuo dio poslovanja s kineskim tehnološkim divom Huaweijem. Uključuje to prijenos svih hardverskih i softverskih proizvoda, osim onih koji su pokriveni licencama otvorenog koda. Novi je to udarac za Huawei kojeg je administracija Donalda Trumpa stavila na 'crnu listu' kineskih kompanija. 

Huawei će tako izgubiti pristup za nadograđivanje telefona koji imaju Androidi. Najavili su i kako će izgubit pristup Google Play Storeu i Gmailu, no kako kaže Google koji je noćas poslao poruku postojećim korisnicima Huaweijevih uređaja, Google Play trgovina aplikacijama i dalje će raditi. Iz Googlea su objavili kako uvjeravaju korisnike da poštuju sve zahtjeve američkih vlasti, ali i da će servisi poput Google Play i sigurnosni elementi iz Google Play Protect i dalje funkcionirati na postojećim uređajima. Ovo se vjerojatno odnosi i na njihov jeftiniji brend telefona Honor. No, sigurnosna ažuriranja Androida i novije verzije Androida dok traje zabrana ostat će zamrznuti.

Postavlja se pitanje što će biti s novim Huawei uređajima i koliko će trajati ova zabrana. Sljedeći Huaweijevi uređaji koji se očekuju trebali bi stići na jesen, a tu se prvenstveno misli na Mate seriju. Usporedbe radi, u sličnom problemu se lani našao i kineski ZTE koji je na istoj 'crnoj listi' bio tri mjeseca. 

Huawei Nacionalni šampion Tehno Priča o kineskoj megatvrtki. Svi je se jako boje...

Google bi trebao uskoro lansirati novu verziju Androida, koja možda neće biti dostupna Huaweiju, a budući uređaji ne bi smjeli imati Googleove aplikacije poput YouTubea, Mapsa, Gmaila ili Google Play trgovine. No Huawei će i dalje moći koristiti Android, ali u verziji koja je dostupna kroz licencu otvorenog koda - Android AOSP.

Jedno od rješenja za kupovinu i skidanje aplikacija je i vlastita trgovina koju Huawei već ima (App Gallery), a nastave li se i dalje problemi s Googleom, Huawei je i ranije najavljivao da mogu izbaciti vlastiti operativni sustav.

Inače, Huaweijev direktor Ren Zhengfei rekao je japanskim medijima kako su se već pripremali na ovo. Izjavio je kako će kompanija koja godišnje troši skoro 70 milijardi dolara na kupnju opreme i čipova gurati razvoj vlastitih dijelova, prenosi BBC.

Nakon što je Google suspendirao dio poslovanja s Huaweijem, nove američke tvrtke su postupile prema direktivi, a kako piše Bloomberg radi se o Intelu, Qualcommu i Broadcomu - vodećim svjetskim proizvođačima mobilnih procesora i komunikacijskih čipova. Isto tako, prema navodima Nikkeija, Infineon Technologies, Micron Technology i Western Digital su stavili Huawei i njegove podružnice na popis tvrtki s kojima ne posluju. Ovaj prekid poslovanja znači da im neće isporučivati čipove do novih uputa - odnosno prekida zabrane. 

Huawei | Author: Robert Anic/PIXSELL Robert Anic/PIXSELL
Iz SAD-a su često isticali kako korištenje Huaweija i njihove opreme osobito u razvoju 5G mreža predstavlja rizik jer da Kina to može navodno koristiti za špijuniranje, što je Huawei više puta glasno demantirao navodeći da to nije moguće te da ne predstavljaju prijetnju i da su neovisni od kineskih vlasti. 

Danas je Huawei najveći svjetski prodavač mrežne telekomunikacijske opreme. Od želje da budu kompanija poput Applea, izrasli su u kompaniju koja danas prodaje više pametnih uređaja od Applea. No nad njihovim međunarodnim uspjehom nadvila se sjena.  Poveznice Rena i Huaweija sa Komunističkom partijom izazvala je sumnju da je za njihov uspjeh zaslužna upravo politička povezanost. SAD je Huawei optužio da je bio alat u rukama kineske vlasti, a te optužbe Ren negira. 

"Molim vas nemojte misliti da je Huawei postao ono što je danas zahvaljujući našim posebnim vezama. Propale su i kompanije koje su u 100 postotnom državnom vlasništvu. Da li dobre veze osiguravaju uspjeh? Naš je uspjeh posljedica našeg teškog rada", rekao je Zhengfei.

Zbog optužbi za špijunažu krajem prošle godine uhićena je i njegova kćer, šefica financija kompanije, Meng Wanzhou. Uhićenje je zatražio SAD zbog optužbi da je prekršila sankcije sa Iranom.

Druga optužnica uključuje optužbe za ometanje pravde i pokušaj krađe poslovnih tajni. Huawei i Meng negiraju te optužbe. Optužbe za krađu tajni vrte se oko robotskog alata kojeg je razvio T-mobile - Tappy.  Po dokumentima Huawei je pokušao kupiti taj uređaj koji oponaša prste koji dodiruju i kuckaju po ekranu kako bi testirao brzinu odgovaranja. 

Meng Wanzhou U zatvoru Top News Nasljednica Huaweija: Skriveno bogatstvo i milijunske kuće

U tom trenutku je T-Mobile surađivao sa Huaweijem no odbili su ponudu te tvrtke u strahu da će tehnologiju iskoristiti u izradi telefona za konkurenciju. Navodno je jedan američki zaposlenik Huaweija prokrijumčario robotsku ruku Tappya u svojoj torbi kako bi mogao detalje poslati svojim kolegama u Kini. Nakon što je to otkriveno, zaposlenik je tvrdio kako je ruka slučajno pala u njegovu torbu. 

Kompanija je tvrdila da je radio na svoju ruku i slučaj je završen izvansudskom nagodbom 2014. godine. Posljednji slučaj izrađen je na temelju tragova emailova između menadžera u Kini i američkih zaposlenika i tako povezao i menadžment Huaweija sa navodnom krađom. Optužnica navodi i detalje sheme za bonuse iz 2013. godine kojom je Huawei zaposlenicima ponudio financijsku nagradu za krađu povjerljivih dokumenata od konkurencije. Huawei je negirao postojanje takvih shema.  

No to nije prvi put da su optuženi za krađu povjerljivih podataka. Godinama ranije optuživali su ih za takva zlodjela i Cisco, Nortel te Motorola. SAD strahuje prvenstveno zbog tog što kompaniju doživljavaju produženom rukom Komunističke partije. Posebno u slučaju 5G tehnologije, koja obećava brzinu 10 ili 20 puta veću od trenutačne i puno veću mogućnost povezanosti uređaja.  Upravo Huawei je izvrstan izvor takvih usluga. No SAD je upozorio svoje partnere kako bi dodjela ugovora Huaweiju zapravo Kini omogućila da ih špijunira.

"Ako neka zemlja to usvoji i postavi u neke od svojih ključnih informacijskih sustava, nećemo moći s njima dijeliti informacije", naglašava državni tajnik Mike Pompeo.

Donald Trump i Xi Jinping Žrtva ili gubitnik? Ekonomix Tko je najveći gubitnik u trgovinskom ratu SAD-a i Kine?

Ren tako naglašava kako njihovi resursi nisu i nikada neće biti iskorišteni u špijunaži za kineske vlasti. 

"Huawei to neće učiniti. Naši prihodi od prodaje sada su stotine milijardi dolara. Nećemo riskirati da se 'zgadimo' našoj zemlji ili kupcima zbog nečeg takvog. Izgubit ćemo sav posao, a ja ne želim preuzeti takav rizik", naglašava Ren.

Šef njihovih laboratorija za 5G sustave pokazuje kako bi se tehnologija mogla koristiti, uređaje koji se na nju mogu spojiti, od pametne četkice za zube do pametne šalice koja vas podsjeća da trebate popiti vodu. Vjeruje se kako je Huawei godinu dana ispred svoje konkurencije na polju ovih tehnoloških stručnosti i onoga što može ponuditi kupcima. A mogu ponuditi i cijene za 10 posto manje od konkurencije.

Kritičari će reći da je to opet zbog podrške države. Ren to negira i naglašava kako ne dobivaju subvencije. Kaže kako pravi razlog američkog otpora prema Huaweiju leži u njihovoj superiornoj tehnologiji.

"Ne postoji način na koji nas SAD može uništiti. Svijetu je potreban Huawei zbog napredne tehnologije. Čak i ako prisile više zemalja da privremeno ne koriste naše usluge to će nas samo malo pogoditi", objašnjava.
 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Sta 13:11 20.Svibanj 2019.

    Svi za Huawei: https://www.academia.edu/39177185/Victims_of_Trade_wars