Tehno
916 prikaza

Google gubi milijarde zbog kršenja autorskih prava

Google
DPA/PIXSELL
Borba traje već osam godina a zasad se ne zna koliku će odštetu Google morati platiti

Google je prekršio zakon o autorskim pravima u sporu s Oracleom i zbog toga bi mogao izgubiti milijarde dolara. Ova presuda mogla bi i potpuno izmijeniti način na koji tehnološke kompanije pristupaju razvoju softvera.

Sud je donio presudu kako je Google prekršio zakon o autorskom pravu prilikom upotrebe Oracleovog Java softvera u izradi Android platforme 2009. godini. Konačna je to presuda koja bi mogla zaključiti tešku osmogodišnju borbu koja traje između Googlea i Oraclea. Naime još 2010. godine Oracle je tužio Google tvrdeći kako su na Androidu upotrijebili dva njihova patenta.

2012. godine presuđeno je kako Java ne zaslužuje zaštitu pod zakonom o zaštiti autorskih prava, no nakon žalbe odluka je promijenjena. Nakon toga 2016. godine stigla je presuda kako je Googleova upotreba Oracleovog aplikacijskog programskog sučelja ipak legalna, s obzirom na pravnu konstrukciju "fair-use doctrine", koja omogućuje, unatoč zaštiti autorskih prava, besplatno korištenje u posebnim okolnostima, piše CNN.

Ured Googlea Hakeri Tehno Google nudi priliku za zaradu: Nađite rupe u top aplikacijama

Oracle se i na tu presudu žalio a sud je ovaj put presudio u njihovu korist. Oracle naglašava kako posljednja odluka "štiti dizajnere, kreatore i korisnike".

"Nema ništa pošteno u korištenju doslovno istog projekta za isti cilj i svrhu kao što je i original ali na konkurentskoj platformi", stoji u presudi.

Google pak razmišlja o mogućoj novoj žalbi.

"Razočarani smo što je sud promijenio odluku nakon spoznaje kako je Java otvorena i slobodna za sve. Ova presuda učinit će aplikacije i online servise puno skupljim za korisnike. Razmišljamo o našim opcijama", rekao je glasnogovornik Googlea u izjavi.

Ured Googlea Seksizam Tehno Google u problemima: Procurio tajni dokument

Zasad nije poznato koliko će Google morati platiti Oracleu, no poznato je kako još iz 2016. godine Oracle traži 9 milijardi, no čini se kako bi moglo biti riječ i o puno većem iznosu.

Odluka mogla bi nanijeti veliku štetu i drugim kompanijama koji koriste mogućnosti otvorenog i besplatnog softvera za razvoj svojih aplikacija. Ili će morati platiti licencu za razvoj softvera ili će morati razviti drugi, svoj od početka.

"Odluka će donijeti veliku promjenu u razvoj i korištenju softvera diljem svijeta. Nešto što se čini besplatno zapravo to i nije", rekao je Christopher Carani, profesor na pravnom fakultetu Northwestern.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.