Tehno
1435 prikaza

Tko je bolji: iPhone X ili Google Pixel 2

Usporedba iPhone x i Google Pixel 2
screenshot/youtube
Ljuti konkurenti na svim poljima izbacili su najskuplje telefone ove generacije

Dva nevjerojatna telefona, iPhone X i Google Pixel 2, predstavnici su dviju poprilično različitih filozofija. IPhone je najbolji primjer vertikalne integracije, kako u proizvodnji uređaja, tako i u podršci korisnicima. Google pokušava iskoristiti određene prednosti takve integracije, ali sve je to tek u povojima. Pixel 2 XL proizvodi LG, dok "obični" proizvodi HTC. Možda i najveći problem je činjenica da je uređaj dostupan tek u nekoliko zemalja svijeta,.

Antonio Villas Boas usporedio je oba telefona i došao do nekih jasnih zaključaka. Kad je riječ o dizajnu, kaže da mu iPhone jednostavno ljepše izgleda. Googleov najskuplji uređaj izgleda previše jednostavno, bez trunka luksuza. IPhone i njegova kombinacija stakla i metala jednostavno zrači luksuzom dok se Google više okrenuo industrijskom dizajnu.

Hardver - Android telefoni, hardverski, bili su bolja opcija. IPhone X ima veličanstveni OLED zaslon od ruba do ruba. Sad je dostupno i bežično punjenje. Dakle sada imate iPhone X, koji ima puno mogućnosti koje Android telefoni imaju već neko vrijeme. Nekad se Android mogao hvalisati nekim prednostima, ali sad su jednaki, kazao je Villas Boas.

Softver je možda i najveća Appleova prednost. Uglavnom, to je zato što ima manje Apple uređaja o kojima programeri trebaju razmišljati prilikom izrade nekog programa. Android telefoni dolaze u svim veličinama i konfiguracijama, a imaju različite verzije operativnog sustava. Više od 65% korisnika Androida upotrebljava Android 6.0 Marshmallow i stariji. Marshmallow je objavljen 2015. U međuvremenu, u "zemlji Applea", samo 10% korisnika nalazi se na operativnom sustavu koji je star dvije godine ili više. Izbor pametnih telefona koji Android donosi je odličan, ali je i vrsta prepreke za razvoj aplikacija.

Apple ima i svoje trgovine u brojnim zemljama svijeta gdje je relativno lako popraviti pokvareni uređaj, ali daleko najveća prednost je, prema Villas Boasu, ekosustav. Svi Apple uređaji bez ikakvih problema komuniciraju međusobno. Aplikacije možete instalirati s računala, računalom možete upravljati pomoću telefona, možete čak i obavijesti za poruke i pozive na mobitelu dobivati putem računala.

Sve je to dostupno i na Androidu, ali su potrebni razni programi da bi se ostvarila ta funkcionalnost.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.