Tehno
3174 prikaza

Google u problemima: Procurio tajni dokument

Ured Googlea
DPA/PIXSELL
Na čak osam stranica internih dokumenata otkrivaju se zabrinjavajući stavovi određenih zaposlenika

Tri tisuće i tristo riječi potrošio je jedan od inženjera Googlea kako bi pojasnio svojim kolegama da žene, iz bioloških razloga, nisu sposobne raditi u tehnološkoj industriji.

Kako piše CNN, dokument je već neko vrijeme kružio po Googleu, ali tek u subotu je isplivao u javnost. Tijekom vikenda je Google pokušavao smanjiti štetu nastalu curenjem takvih informacija. Zamjenica predsjednica zadužena za diverzifikaciju radnog mjesta, Danielle Brown i Ari Balogh, njen kolega zadužen za inženjere, obratili su se svima zaposlenima u odvojenim izjavama.

Zajedničko im je da oboje osuđuju tvrdnje iz dokumenta i brane Googleove napore za diverzifikaciju radnih mjesta. Autor, neimenovani softverski inženjer u Googleu, pisao je da ima manje suradnica zato što muškarci jednostavno imaju veću želju za postizanjem statusa.

Daniel Mossbrucker Digitalno prokletstvo Tehno 'Nadzor društvenih mreža bacit će nas u totalitarizam'

Osim toga, ustvrdio je i da su razni programi, uključujući i tečajeve programiranja za djevojčice, visoko politizirani što odbija iole konzervativnije zaposlenike. Uvjeren je taj anonimni zaposlenik i da svi Googleovi napori za zapošljavanje više žena samo čine kompaniju kao takvu manje kompetitivnom. Pisao je i da više stope anksioznosti među ženama mogu objasniti zašto manje žena radi na visokostresnim poslovima. 

Balogh se nimalo ne slaže s takvim pričama i kaže da je širenje takvih stereotipa duboko zabrinjavajuće.

Brownova, zaposlena prije tek nekoliko tjedana, složila je puno dulji odgovor.

"Dio izgradnje otvorenog i inkluzivnog radnog okruženja uključuje i poticanje kulture u kojoj ljudi s alternativnim pogledima na svijet osjećaju se dovoljno sigurno da ih i pokažu", napisala je ona u internom pismu zaposlenicima.

Google Maps netočno pokazuje ulice u Slavonskom Brodu ZEZNULI SE Life 5 najvećih i zamalo fatalnih grešaka Google Mapsa

Yonatan Zunger, bivši zaposlenik Googlea, kritično je pisao o izvornom dokumentu.

"Usprkos dosta samouvjerenom tonu, autor naizgled ne razumije spolove. Možda i zanimljive od toga je dojam da autor ne razumije inženjerstvo", prenosi CNN njegove izjave.

Jedna druga bivša zaposlenica Erica Baker piše da je razočarana posljednjom kontroverzom, ali da je to iznenađuje.

"Nije to ništa novo. Novost je to što se zaposlenik osjećao dovoljno sigurno da napiše osam stranica materijala i pošalje ga internim kanalima komunikacije".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.