Tehno
4430 prikaza

Gumb na semaforu ne radi, ali zbog nečega je ipak koristan

Tipka za pješake na semaforu
Max Pixel, FreeGreatPicture.com/CC0
I ne samo na ulici, ima ih posvuda oko vas, netko ih je ostavio jer je to jeftinije, ali oni imaju svrhu

Vjerojatno ste nekada pritisnuli gumb za pješake na semaforu i čudili se što ne funkcionira? Ili posegnuli za tipkom "zatvori vrata" u liftu. CNN-ov Jacopo Prisco zaključuje da je svijet pun kojekakvih tipki, gumbova i poluga koje ne čine ništa. Nekada ih se, kaže, naziva "placebo gumbovima", jer, poput pilula, iako ne reagiraju, one ipak mogu služiti jednoj svrsi.

Prometna gužva u Los Angelesu 39/50 top ideja Znanost Metode stručnjaka - kako smanjiti krkljance na cestama

Ellen Langer, psihologinja s Harvarda pionir je područja koje je nazvala "iluzija kontrole". "Oni (takvi gumbi) ipak imaju psihološko djelovanje. Kako ljudi čine tu jednu akciju, dobivaju dojam kontrole nad situacijom i zbog toga se osjećaju dobro, umjesto da budu pasivni promatrači. Činiti nešto u pravilu čini da se osjećamo bolje nego kad ne činimo ništa", kazala je.

U New Yorku samo stotinjak od oko 1000 pješačkih prijelaza doista funkcionira. Potvrdio je to glasnogovornik gradskog Odjela za prijevoz. Taj broj posljednjih godina stalno opada; još otkako je New York Times 2004. objavio da većina takvih tipki ne funkcionira, dok ih radi oko 750. Razlog tom trendu može biti da je sve gori promet u gradu.

Sudar na cesti Civilizacija u prometu Tehno Švedska otkrila kako smanjiti broj nesreća na cestama

Signali za pješačke prijelaze postavljeni su uglavnom prije zagušenja kakvo je prisutno danas i vremenom su se počeli miješati s kompleksnom koordinacijom semafora. I dok su njihovu funkciju sve više preuzimali napredni sustavi za kontrolu prometa, poput automatskih svjetala ili senzora prometa, fizičke tipke često su ostavljane, radije nego da ih se ukloni, što bi koštalo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.