Tehno
335 prikaza

Internet će doživjeti krah zbog zahtjeva za većim brzinama

Surfanje internetom na suncu
Goran Kovacic/PIXSELL
Procvat tehnologije, internetska televizija, streaming usluge povećale su opterećenje komunikacijske infrastrukture

Budući da ne uspijeva držati korak s našom potrebom za sve bržim prijenosom informacija, internet se polako, ali sigurno, bliži ispunjenju svojih kapaciteta, upozoravaju znanstvenici. 

Stoga su se vodeći inženjeri, fizičari i telekomunikacijske kompanije sastale u Londonu kako bi pokušali riješiti ovaj problem. Veliki “bum” televizije, interneta i streaming usluga mogli bi dovesti do kraha infrastrukture komunikacija. 

"Kabeli i optička vlakna koja šalju informacije u naša računala, pametne telefone i tablete, svoj će limit dostići u idućih osam godina. Brzina interneta u posljednij 10 godina povećana je za pedeset puta, a optički kabeli dostigli su maksimum svog fizičkog kapaciteta i ne mogu provoditi više svjetlosti nego što to čine sada", kazao je Andrew Ellis, profesor sa sveučilišta Aston u Birminghamu, piše Daily Mail. 

Ono što također predstavlja problem je i količina struje potrebna za prijenos podataka. Naime, što je internet brži, potrebno je više energije.

"Trenutačno internet samo za prijenos podataka troši jednaku količinu energije kao avioindustrija, što iznosi dva posto utrošene energije razvijenih zemalja. Ako tome dodate električnu energiju koju troše elektronički uređaji, postotak raste i do osam posto", rekao je Ellis. 

Postavljanje novih kablova značilo bi da bismo bez energije mogli ostati u roku od 15 godina.

"Zbog toga je potrebno o tom problemu raspravljati već sada, odnosno utvrditi što sve možemo učiniti kako bismo spriječili buduću krizu i osvijestiti što se može dogoditi ako u budućnosti ne poduzmemo ništa po tom pitanju", zaključuje profesor Ellis.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • medium 14:49 30.Travanj 2018.

    Internet neće sigurno krahirati jer postoji vrlo jednostavno rješenje: 1. U godinu dana na nivou EU pokrenuti standard za sve električne uređaje koji će raditi na principu niske struje. 2. U velikim informacijskim sustavima koji opslužuju sve korisnike ugraditi specijalizirane ... prikaži još! procesore koji u realnom vremenu vrše komprimaciju i dekomprimaciju svih oblika informacija. 3. Postojeću svjetlovodnu mrežu nadograditi sa inovativnom organskom provodnom informacijskom mrežom.