Tehno
550 prikaza

Isprobali su eSIM u pametnom satu, a rezultat...

Huawei Watch 2
Večernjilist
Huawei Watch 2 jedan je od prvih pametnih satova s eSIM čipom

Jedno od najčešćih pitanja koje ljudi pitaju Večernjakovog Danijela Lijovića prilikom traženja savjeta za biranje novog pametnog telefona jest - podržava li dvije SIM kartice. SIM kartice u mobitelima s nama su već godinama. Iako smo se naviknuli mijenjati ih nakon promjene uređaja još nam stvaraju poteškoće. Pogotovo zbog različitih dimenzija ili, pak, ako imate više od jednog mobitela/broja.

Ako pak uz smartphone koristite i pametni sat trebate ga držati uparenim s mobitelom da biste mogli i na satu koristili aplikacije i biti online i tako dodatno trošite baterije oba uređaja. Jedna usluga koja bi mogla u skoroj budućnosti to promijeniti jest - eSIM - elektronička SIM kartica. Za korištenje ove usluge ne treba vam SIM utor na uređaju niti plastična SIM kartica. Iako još ne postoji mnogo uređaja na tržištu, ovu uslugu je u Hrvatsku ove godine uvedo Hrvatski telekom.

Večernji list je dobio priliku isprobati korištenje eSIM profila uz uređaj pametni sat Huawei Watch 2, koji je jedan od prvih pametnih satova s eSIM čipom. eSIM profil vam daje mogućnost da samostalno koristite pametni sat, bez stalne veze s mobitelom.

Tech VL | Author: Večernjilist Večernjilist
Za aktivaciju je prvo potrebno ostvariti klasičnu povezanost pametnog sata i mobitela, u našem slučaju preko Android Wear aplikacije. Jednom kada su uređaji upareni skinuli smo na mobitelu aplikaciju Huawei Wear. Kroz nju aktivirate eSIM profil skeniranjem QR koda kroz izbornik "komunikacijske usluge". U osnovi taj QR je sada 'sim kartica'. Nakon aktivacije slobodno možete ugasiti bluetooh konekcije i prekinuti vezu mobitela i sata.

I to je i najveća prednost eSIM usluge - da uređaj poput ovog pametnog sata možete samostalno koristiti. Poruke i notifikacije su mi nastavile dolaziti kao da sam spojen s mobitelom. Na satu su ostale moje aplikacije koje sam koristio i kad sam bio spojen s mobitelom. Dakako, uz ograničenje dimenzije ekrana sata, ugodnije je pročitati tekst na zaslonu mobitela, nego sata. Ali, za blic informacije ovo je bilo sasvim iskoristivo.

Lee Jae-yong, drugi čovjek Samsunga Sumrak bogova Ekonomix Samsungova afera koštat će Koreju puno više nego se misli

Odlično je da eSIM možete koristiti kao i klasični SIM pa mi je Huawei Watch 2 poslužio i kao pomoćni mobitel - bez problema sam uspostavljao ili primalo telefonski poziv. Pomalo se osjetite kao na tajnoj misiji jer inače baš ne telefoniramo pričajući prema zapešću ruke. Također, nije baš najzahvalnije kucati poruke na satu, ali možete čak i to. Pa i poslati SMS poruku.

U tome mi je najviše pomogla već prebačena lista kontakata jer unošenje novih podataka preko sata nije toliko praktično koliko i na zaslonu smartphonea. Zgodno je bilo koristiti i Google Maps, s tipkama 'minus' i 'plus' može se zumirati ili udaljavati područje. Sada nam samo treba šira lepeza uređaja s eSIM čipovima, a najviše čekamo – mobitele.

Video...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.