Tehno
787 prikaza

Svugdje isto: Od srijede se ukida roaming

Mobitel
Thinkstock
Više nećemo plaćati uslugu korištenja mobilne mreže u inozemstvu, te ćemo razgovarati i surfati po jednakim cijenama kao doma

Treba pričekati i vidjeti kako će to sve funkcionirati u praksi. Operateri će sve kontrolirati i neuobičajeno ponašanje sankcionirati. Moraju spriječiti da pojedinci zloupotrijebe dobar sustav, rekao nam je Đuro Lubura, stručnjak za telekomunikacije.

"Ljude je strah nepredviđenih troškova. No operateri neće ništa naplatiti prije nego što vas obavijeste. Ako se usluga roaminga normalno koristi, za povremene posjete inozemstvu neće ništa dodatno naplatiti", kaže Lubura.

Mobiteli Niz prednosti Tehno Baterije u mobitelu imat će svoj protupožarni aparat

Iako više nećemo plaćati uslugu korištenja mobilne mreže u inozemstvu, Lubura napominje da će naš operater to morati platiti operateru čiju smo mrežu koristili.

"Naši operateri će ipak nešto zaraditi jer puno više stranaca dolazi u Hrvatsku nego što naših odlazi u inozemstvo", rekao je Lubura.

Dodaje da, pokuša li na primjer, kod nas netko koristiti karticu kupljenu u drugoj zemlji, taj operater će je nakon nekog vremena isključiti primijeti li da se nikad ne koristi u matičnoj zemlji.

Pitali smo naše operatere o pravilima “Roam like at home” (i u inozemstvu kao doma). 

Iz Vipneta su nam odgovorili da će kontrolirati pravedna uporabu i provjeravati ima li prekomjernog korištenja roaming usluga po domaćim cijenama. Uvest će i prag za korištenje podatkovnog prometa po domaćim cijenama, pratiti aktivnosti SIM kartice i gdje je tko boravio, a mogu tražiti i potvrdu boravišta.

Mobiado Grand Touch EM SAMO ZA ODABRANE Tehno Ovo su najskuplji mobiteli na tržištu, no iPhone nije na listi

Iz Hrvatskog Telekoma odgovorili su nam da se i u roamingu primjenjuju obračunske jedinice kao i u domaćem prometu. Kad je netko u drugoj vremenskoj zoni, a ima tarifu ovisnu o dobu dana, računat će onu kao doma. Budu li naplaćivali nekome naknadu za roaming, poziv najviše može stajati 1,76 kuna, SMS 0,55 kuna, a 1,86 kuna megabajt prometa. 

Tele 2 odgovara da se minute iz tarifa u EU troše isto kao i u Hrvatskoj, a jednake su i cijene i uspostave poziva. Svima koji imaju neograničene megabajte dodijelit će neku količinu podatkovnog prometa za surfanje u EU. Oni koji imaju uključenu određenu količinu podatkovnog prometa, i u EU roamingu koristit će ga kao i u Hrvatskoj.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Mumija0001
    Mumija0001 15:37 13.Lipanj 2017.

    Kakva korist za švercere, političare i lopove.GOD BLESS TELEkom.