Tehno
5274 prikaza

Kako je kobra postala borbeni sokol i popularni F-16

F-16 Fighting Falcon
Wikipedia Commons
Zanimljiva povijest imenovanja popularnog F-16 prati razvoj američkog zrakoplovstva

Jeste li se ikada zapitali koji su korijeni imena poznatog F-16? Poznat je po nazivu F-16 Fighting Falcon, a neki ga zovu i po nadimku Viper. Ovaj višenamjenski borbeni zrakoplov, koji će uskoro stići u Hrvatsku, ime i nadimak duguje domišljatim članovima američkog zrakoplovstva. 

Kako piše F-16.net  ispravan naziv je F-16 Fighting Falcon, i tako bi se trebalo pisati, umjesto F16 Fighting Falcon. Ako mislite da je razlika beznačajna, moramo vas ispraviti. Naime, američki sustav za označavanje zrakoplova definira i ima standardnu oznaku za svaki model. U svojoj osnovi, svako imenovanje modela sastoji se od velikog slova (kao što je F ili A) koje označava glavnu misiju tog zrakoplova. Tako je oznaka F (Fighter) za borbeni zrakoplov, a npr. oznaka A za napad. Crtica je obavezna, a broj koji se koristi označava broj dizajna. 

Po ovako prikazanom standardiziranju imena ili oznake F-16 je jedini ispravan način imenovanja Fighting Falcona. 

Porijeklo imena "Fighting Falcon"

Američke zračne snage službeno su F-16 prozvale "Fighting Falcon" 21. srpnja 1980. godine za vrijeme ceremonije u bazi u kojoj je rođen i prvi F-16, Hill AFB u državi Utah. Na ceremoniji je F-16 je imao i poseban logo kojeg su naslikali umjetnici iz obližnjeg Salt Lake Citya, Matt i Mark Waki. 

Četiri godine ranije, 1976., ratno zrakoplovstvo SAD-a organiziralo je natječaj putem kojeg su tražili ime za F-16. Pobijedio je Joseph A. Kurdell. I to upravo s prijeldogom imena kojeg i danas ovaj zrakoplov nosi. U pismu kojem su ga obavijestili kako je njegovo predloženo ime Fighting Falcon najbolje i čestitali mu na tome, obavijestili su ga i kako je osvojio besplatnu večeru u MacDill NCO menzi.

Narednik Kurdell objašnjava kako je inspiraciju za naziv dobio dok je bio stacioniran u bazi u Koloradu, gdje je radio kao predavač na fotografskoj i inženjerskoj vojnoj školi.

"Tada smo često posjećivali Akademiju ratnog zrakoplovstva, koja je bila u blizini, a posebno smo voljeli posjećivati nogometne utakmice. Sokol (falcon) je školska maskota i tako mi je sinula ideja za naziv zrakoplova", rekao je. 

F16C Barak Videopregled Tehno Pogledajte buduće hrvatske F-16 u Izraelu

Početkom 90-ih Lockheed je kupio Fort Worthovu diviziju General Dynamics Corporation, a time i pravo na proizvodnju i prodaju F-16 Fighting Falcona. Sredinom 90-ih Lockheed se spojio s Martinom Mariettom kako bi mogli proizvoditi Lockheed Martin ili Lockheed Martin taktičke zrakoplovne sustave (LMTAS). Zato je F-16 General Dynamicsa postao Lockheed Martin F-16 ili LMTAS F-16. Danas ga se jednostavno naziva LM (Lockheed-Martin).

Viper - neslužbeni nadimak

Viper je popularni nadimak za F-16 posebno među onima koji se vojnim zrakoplovstvom bave. Prije odabira službenog naziva, Fighting Falcon, upravo Viper bio je jedan od prijedloga, kojeg je predložio, između ostalih i narednik Pat "Gums" McAdoo.

"Na pisti je F-16 zaista podsjećao na kobru, no budući da je taj naziv već bio upotrebljen za YF-17 predložili smo Viper, no šefovi ipak nisu htjeli da zrakoplov nosi naziv po nekoj zmiji. Falcon je bio dobar naziv. U jednom promotivnom uratku krajem 70-ih nazvanom "Bird of Prey" Falcon je upotrebljen i kao stvarni model", rekao je. 

Viper se i dalje zadržao kao nadimak za ovaj zrakoplov, a naziv je i nagrade "Semper Viper" koja se dodjeljuje pilotima F-16 za njihova postignuća.

Ostali nadimci

F-16 poznat je i po nizu drugih, neslužbenih nadimaka.

Electric Jet - nadimak prvog zrakoplova s 'fly by wire' (FBW) sustavom upravljanja

Lawn Dart - nadimak kojeg je dobio zbog većeg broja nezgoda u počecima razvoja

Midnight Falcon - označava njegov kapacitet a koristio ga je proizvođač General Dynamics/Lockheed Martin za F-16C

Desert Falcon - marketinški nadimak kojeg su upotrebljavali General Dynamics/Lockheed Martin za F-16 blok 60

Sweet sixteen - mlad zrakoplov u naponu snage. 

F-16 Fighting Falcon | Author: Wikipedia Wikipedia

Službeni međunarodni nazivi

Iako je "Fighting Falcon" prihvaćen kao službeni naziv za F-16 i kod većine njegovih međunarodnih kupaca, neki zrakoplovi imaju autohtone nazive (specifične inačice) F-16. 

Netz ili 'Hawk' - naziv je koji je izraelsko ratno zrakoplovstvo koristilo za F-16A/B zrakoplov.

Barak ili 'Lightning' - naziv je kojeg je izraelsko ratno zrakoplovstvo koristilo za F-16C/D (blok 30 i 40) zrakoplova

Sufa ili Storm - naziv kojeg izraelsko ratno zrakoplovstvo koristi za svoj zrakoplov F-16I

KF-16 - oznaka kojom je RoKAF označavao južno korejsko proizvedene zrakoplove  F-16

Jastrzab ili 'Hawk' - poljsko ratno zrakoplovstvo ovaj naziv koristi za zrakoplov F-16C/D block 52

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.