Tehno
473 prikaza

Lansirana aplikacija koja će izračunati kad biste mogli doživjeti srčani udar

Srce
Thinkstock
Aplikacija bi mogla biti 'posljednji poziv' za mnoge koji bi trebali promijeniti stil života

Britanski servis za javno zdravstvo (NHS) lansirao je novu aplikaciju online koje će odrediti dob vašeg srca, a samim tim i ukazati na to kad je najveća šansa da vas 'pogodi' srčani udar.

Online upitnik traži od pojedinca da odgovori na brojna pitanja vezana uz stil života, ali i osnovne činjenice poput dobi, visine, težine, povijesti pušenja i anamneze, uz pomoć kojih se može odrediti kolika je šansa da doživi srčani udar.

Zdravstveni radnici nadaju se da će kalkulator postati korisna metoda 'tjeranja' individualaca da promjene nezdrav način života, nakon što uvide koliko im je malo godina ostalo do srčanog udara.

Nezdrava hrana | Author: Thinkstock Thinkstock

Profesor John Deanfield, kardiolog koji je pomagao pri izradi aplikacije, smatra da bi ona mogla biti posljednji poziv za mnoge ljude koji bi hitno trebali promijeniti stil života. "To bi moglo biti ono prijeko potrebno guranje u smjeru poduzimanja određenih akcija i poboljšavanja stila života", izjavio je Deanfield.

Inače, aplikaciju mogu ispunjavati svi rođeni do 1985. godine, a postavljaju se i pitanja o tome znate li koja je razina vašeg kolesterola, te kakav vam je krvni tlak. Također, pitat će vas i bolujete li od dijabetesa, reumatoidnog artritisa ili fibrilacije atrija, piše The Independent.

No postoje i protivnici ove aplikacije koji upozoravaju da je riječ o alatu koji prilično generalizira, te primjerice ne uzima u obzir obiteljsku anamnezu. Isti ti strahuju da bi aplikacija mogla potaknuti mnoge da počnu samostalno, iz straha, uzimati lijekove koji im vjerojatno uopće nisu potrebni.

Ako se ipak osjećate dovoljno odvažno, iskušajte svoju sreću i bacite se na računanje ovdje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.