Tehno
307 prikaza

Lažni Apple dućani: Zaposleni uvjereni da rade u pravim trgovinama

iPhone
Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
Neke lažne Apple trgovine u Kini djeluju toliko stvarno, da čak i neki zaposlenici nisu znali da su lažne

Prvo put otkad postoji, novi model iPhonea ste ove jeseni mogli naručiti u Kini istodobno kad i u ostatku svijeta. A nakon prvog dana primanja narudžbi, bilo ih je toliko da su građani Kine već bili na listi čekanja za isporuku dugu tri do četiri tjedna.

I dok su mnogi Kinezi jednostavno otišli po novi iPhone u jednu od službenih prodavaonica, drugi su kupili novi smartphone u jednoj od mnogih lažnih trgovina koje niču diljem zemlje.

Prva lažna Appleova prodavaonica otkrivena je još 2011. godine, ali to nije nikog spriječilo da se pojavi niz novih.

Samo u gradu Šenzenu, na jugu provincije Guangdongu, postoji više od 30 Appleovih prodavaonica. A Apple ondje ima samo jednu službenu trgovinu i pet autoriziranih trgovaca. Drugim riječima, većina prodavaonica je lažna, iako prodaju prave Apple proizvode.

Mnoge prodavaonice dizajnirane su tako da izgledaju identično kao prave. Prodavači nose plave majice kratkih rukava s logom Apple, a izloženi su iPadovi, iPhonei i Apple satovi. I to na isto izgledajućim drvenim stolovima kao i u originalnim prodavaonicama.

Niti jedna lažna trgovina nije doduše ni do koljena poznatoj lažnoj Apple prodavaonici u Kunmningu, modernom centru južne provincije Yunnan. Ta je zloglasna prodavaonica prvi put razotkrivena na blogu 'BirdAbroad', kojeg piše 27-godišnja Amerikanka Jessica Angelson koja je 2011. godine radila u Kunmningu za jednu zdravstvenu organizaciju. 

Ona je poslije kratkog izbivanja iz grada, nakon povratka otkrila da su otvorene tri lažne prodavaonice. Sve su na logotipu imale ispisano 'Apple Store', dok originalne trgovine predstavlja samo znak jabuke, bez ikakvog teksta.

'Kopajući' okolo, Angelson je otkrila da u cijeloj Kini postoji svega četiri Appleovih trgovina, od čega su dvije bile u Pekingu, a dvije u Šangaju. Krenula je zatim razgovarati sa zaposlenicima u navodnom Appleu u Kunmingu i iznenadila se kad je otkrila da su oni bili uvjereni da rade u originalnim prodavaonicama. 

To u biti nije nimalo čudno, budući da izgledaju stvarno poput pravih. Iako je policija nakon istrage otkrila i zatvorila više od 20 lažnih prodavaonica u tom gradu, one se nastavljaju otvarati diljem zemlje, piše Business Insider.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.