Tehno
291 prikaza

Mobiteli su novo oružje terorista, a rješenja nema

Teroristi
Thinkstock
Mobilni uređaji uz male preinake postaju detonatori, a sigurnosne službe nemaju pravo rješenje

Ahmad Khan Rahami (28) osumnjičen je za bombaške napade u New Yorku i New Jerseyju koji su ozlijedili desetke ljudi, no srećom nema smrtnih slučajeva.

Prvi podaci pokazuju da je Rahami koristio mobilne uređaje kako bi detonirao bombe što bi trebalo zabrinuti sigurnosne službe jer nije teško pretvoriti mobitel u improvizirani detonator. No, rješenja zapravo nema. 

Mobiteli su dostupni svima, a uz manje preinake mogu postati moćna i opasna naprava. Jedino rješenje je onemogućiti mobilni signal, no blokiranje siignala na velikom području poput kvarta u New Yorku može biti jako opasno i potencijalno imati veće štetne posljedice. 

Također, problem je i što blokada signala gasi signal svim korisnicima na području što je suludo. 

Primjerice, sigurnosne službe dobiju dojavu da se na određenoj lokaciji nalazi bomba i blokiraju signal na tom području. No, signal je u tom slučaju blokiran i desecima tisuća ljudi koji žive na tom području. Oni u tom periodu ne mogu kontaktirati hitne službe u slučaju potrebe. 

Nažalost, trenutačno ne postoji savršeno rješenje koje će spriječiti terorističke napade bez ugrožavanja života civila.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.