Tehno
1757 prikaza

Može li Hrvatska biti mjesto slijetanja raketa SpaceX?

Rakete SpaceX
Tesla
SpaceX rakete bi trebao lansirati početkom 2020-ih godina, što nije prvi ambiciozan plan Elona Muska

Glavni inženjer razvojnog programa SpaceX-a Paul Wooster natuknuo je kako je ovaj ambiciozan projekt izgradnje još veće i bolje svemirske rakete Big Falcon Rocket (BFR) u potrazi za idealnom lokacijom slijetanja. U svom je zanimljivom govoru na sastanku analitičke grupe koja nadgleda istraživanje Marsa ukratko predstavio njihove planove za istraživanje i odlazak ljudi na Crveni planet u najsuvremenijom raketama koje je krajem prošle godine predstavio osnivač SpaceX-a Elon Musk.  

Wooster je tako ponovio kako je njihov cilj prvo lansiranje izvesti početkom 2020-ih godina, što je pomalo i ambiciozan plan koji se sasvim idealno uklapa u uvijek ambiciozne želje njihovih idejnog kreatora Muska. No, čini se kako im u ovom slučaju nije problem izgradnja rakete ili njezino testiranje, što bi se moglo učiniti kao jako teška misija, već idealna lokacija za slijetanje njihovih raketa na našem planetu, piše Teslarati.

Idealni kandidat mogla bi biti bilo koja zemlja na svijetu, pa možda čak i Hrvatska. Lijepa naša prepuna je dovoljno ravnih i za takvu misiju potrebnih lokacija. Slavonija bi tako mogla postati idealna lokacija slijetanja njihovog svemirskog broda što bi možda dovelo do razvoja nekog novog biznisa, doduše pomalo neuobičajene u Slavoniji, koja bi Hrvatsku doslovno mogla lansirati u orbitu - svemirskog turizma. Ili primjerice Lika.

Falcon Heavy, probno lansiranje | Author: Spacex/ public domain Spacex/ public domain

Ambiciozno, zar ne? Ne od ideje ne bi trebali bježati, već se i možda ugledati na ambicioznog Muska pa slijediti njegove primjere koji su ga lansirali u povijest.

No prije nego pomislimo koliko će naš proračun imati koristi od turističkih posjeta i razgledavanja lokacije slijetanja Muskovog novog spektakularnog djela, Wooster je objasnio kakva bi idealna lokacija trebala biti. U potrazi su tako za glatkom i mirnom lokacijom koja ima lak pristup površinskoj vodi i na, ako je moguće, toplijoj i blažoj srednjoj i niskoj (ekvatorijalnoj) širini. 

Osim odabira idealne lokacije pred kompanijom je i dalje puno posla prije nego te misije budu i približno ostvarive, posebno one s posadom.

Kada i ako SpaceX uspješno lansira svoj svemirski brod Crew Dragon kojeg najavljuju kao novu generaciju luksuznih i posebno dizajniranih brodova koja će ljude potpuno sigurno i ugodno prevoziti na Međunarodnu svemirsku stanicu i ostale 'svemirske' destinacije, neće moći izbjeći pomisao na veliku količinu rizika koja i dalje prati sva takva putovanja. Čak i bilo kakvu njihovu mogućnost.

Elon Musk lansirao auto u svemir Kakav podvig! Tehno Uspio je: Elon Musk u raketi lansirao auto Tesla u svemir

Pred njim je zahtjevan posao optimalizacije prve generacije ovih brodova kako bi mogli povećati njihovu funkcionalnost. Uskoro bi trebao biti objavljen i točan datum, zasada samo demonstracije lansiranja ovog broda bez posade. Dobro upućeni izvori kažu kako bi se to moglo dogoditi u razdoblju od listopada do prosinca ove godine.

SpaceX marljivo radi na izgradnji prototipa i proizvodnji buduće svemirske letjelice. U duhu njihovog osnivača radi se gotovo 24 sata dnevno sedam dana u tjednu. Većina njihove proizvodnje u ovoj fazi prototipa odvija se u privremenom šatoru instaliranom na parkiralištu u luci u Los Angelesu. Šator je na toj lokaciji podignut ubrzo nakon Muskovih najava o novoj generaciji svemirskih letjelica koje bi trebale omogućiti putovanje dubinama Svemira. 

Kako kaže zaposlenik koji je uključen u proizvodnju, SpaceX-ovi tehničari i inženjeri već su počeli s uzimanjem preliminarnih materijala i uzoraka ugljikovih kompozitnih konstrukcija i spremnika goriva s masivnim proizvodnim alatima koji se i privremeno nalaze unutar šatora. 

Elon Musk Zabrinuti za šefa Tehno "Musk spava u tvornici, tri dana je u istoj majici..."

Samo nekoliko kilometara dijeli ovu privremenu lokaciju od užurbanog mjesta na kojem bi trebala biti izgrađena stalna tvornica BFR raketa u dijelu poznatom pod nazivom Berth 240. Manji dio prve faze izgradnje tvornice trebao bi biti završen oko godinu dana nakon početka radova, sredinom 2019. godine. 

Suborbitalno lansiranje ove masovne svemirske letjelice očekuje se u 2019. godini, a orbitalna lansiranja BFR-a očekuju se ranih 2020-ih. 

Samo predstavljanje novih i ambicioznih planova SpaceX-a održano je nakon uspješnog lansiranja najveće rakete na svijetu, Falcon Heavy, koja je, nakon dvije dogode zbog lošeg vremena, lansirana početkom veljače ove godine. Najava izgradnje još veće rakete Big Falcon Rocket (BFR) dio je ambicioznih planova istraživanja i kolonizacije Marsa. Prikazni su i kandidati za potencijalno slijetanje njihovih raketa s dovoljno mjesta za razvoje sve potrebne infrastrukture. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • alen4alen 20:18 02.Kolovoz 2018.

    Fake X, space is hoax.