Tehno
3439 prikaza

Muskov novi uspjeh: Dovršio je najveću bateriju na svijetu

Elon Musk
AARON BERNSTEIN/REUTERS/PIXSELL
Čitav projekt počeo je kad su političari javno izazvali Elona Muska

Baterija od 100 megavata, koju je izgradio Tesla, službeno je aktivirana u petak. Do četvrtka je zapravo pružala snage zbog potražnje uzrokovane lokalnim vremenom, ali petak je obilježio i službeno puštanje u pogon najveće baterije na svijetu. Južna Australija u posljednjim je godinama bila opterećena nedostatkom električne energije, piše BBC. Šef Tesle, Elon Musk, javno je obećao da će izgraditi bateriju u roku od 100 dana i to obećanje je ispunio.

"Svjedočimo stvaranju povijesti", izjavio je premijer države Južna Australija Jay Weatherill u petak. Baterija bi spriječila ponavljanje zloglasnog incidenta prošle godine, gdje je cijela država izgubila vlast, rekao je Weatherill.

Ideja je začeta kad su Muska javno na Twitteru pitali misli li ozbiljno pomoći u rješavanju problema električne energije Južne Australije.

Elon Musk Vizionar Tehno Muskov hyperloop - od New Yorka do Washingtona za 29 minuta

Musk je rekao da je - dodajući da ako baterija nije izgrađena unutar 100 dana, država će je dobiti besplatno.

Odbrojavanje je započeto 30. rujna nakon što su vlada i regulatori odobrili plan. Tesla je završio gradnju baterije za oko 60 dana.

Nalazi se u blizini Jamestowna, oko 200 kilometara sjeverno od Adelaidea i povezana je s vjetroelektranom koju vodi francuska energetska tvrtka Neoen.

Kada je potpuno napunjena, baterija može napajati do 30.000 domova sat vremena. Međutim, uglavnom će se koristiti za potporu i stabilizaciju postojeće opskrbe električnom energijom.

Baterija se sastoji od mrežnog sustava koji radi na istoj tehnologiji kakvu koriste i Teslini automobili.

U priopćenju, tvrtka je rekla da završetak baterije "pokazuje da je održivo, učinkovito energetsko rješenje moguće".

Pogledajte galeriju.

1/13

Baterija u Južnoj Australiji samo je jedan od nekoliko sličnih projekata u koje je Tesla uključena.

Nešto manje baterije, također namijenjene za uglađivanje napajanja, postavljene su u južnoj Kaliforniji, na Havajima, Novom Zelandu, u Velikoj Britaniji i na nekoliko pacifičkih otoka. Luksuzni hoteli u Južnoj Africi, na otocima i na udaljenim lokacijama također koriste male sustave za pohranu energije.

Tvrtka je također razgovarala o slanju više baterija u Puerto Rico koji je izgubio gotovo sve svoje sustave proizvodnje električne energije nakon što je uragana Maria poharao regiju.

Mrežni div Amazon također je izrazio zanimanje za pohranu energije. Amazon je rekao da je u procesu pilotiranae programa za korištenje baterija u podatkovnim centrima. Takvi izvori napajanja održavaju poslužitelje koji rade ako se nestane energije i pomažu pri održavanju zaliha stabilnim.

Predstavljanje novog Teslinog automobila Lanac dućana Tehno Već su naručili desetke Teslinih kamiona, a još ne znaju cijenu

Iz Tesle poručuju kako je stručnost stečena izgradnjom litij-ionskih baterija za automobile pomogla u razvoju većih napajanja i sustava za pohranu energije. Baterije koje se koriste u skladištima energije spojena na električnu mrežu nisu sasvim jednake onima koje se vide kod Teslinih automobila, ali imaju određene zajedničke elemente.

Tesla se udružio s Panasonicom za razvoj i proizvodnju Powerpack tehnologije. Istovremeno surađuju sa Samsungom na bateriji za Južnu Australiju jer Panasonic nije mogao proizvoditi potrebne baterije u predviđenom roku.

Tesla će uskoro biti suočena s opasnom konkurencijom elektroprivrednih tvrtki. Sljedeće će godine u Južnoj Koreji biti uključena baterija 50% veća od Tesline u Australiji. Kineske tvrtke i mnoge druge tvrtke za obnovljive izvore energije također instaliraju vlastite sustave za pohranjivanje energije širom svijeta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.