Tehno
611 prikaza

Muskov hyperloop - od New Yorka do Washingtona za 29 minuta

Elon Musk
REUTERS
Putovanje u vakumskim cijevima na magnetskim jastucima bilo bi brže i jeftinije

Poduzetnik Elon Musk u četvrtak je objavio da je primio "verbalno odobrenje vlade" za izgradnju podzemnog transportnog sustava - hyperloop - između New Yorka i Washingtona, iako nije naveo tko mu je to točno odobrio i kako bi se jedan takav projekt realizirao, prenosi Reuters.

Vizionar i inovator Musk, osnivač i vlasnik tvrtki Tesla i SpaceX, zagovara razvoj futurističkih, magnetski levitirajućih "hyperloop vlakova" koji bi jurili vakumskim tunelima koji bi, kako tvrdi, bili učinkovitiji i brži od sadašnjih TGV-a. Musk je izračunao da bi putovanje od oko 350 kilometara od New Yorka do Washingtona trajalo svega 29 minuta.

Kako bi ostvario svoju ideju o mreži transportnih tunela, Musk je nedavno osnovao tvrtku The Boring Company. Prema njegovoj zamisli, putovanje u vakumskim cijevima na magnetskim jastucima, čime bi se izbjeglo usporavanje zbog tlaka zraka ili trenja kotača na tračnicama, bilo bi brže i jeftinije te je već niz start-upova počeo raditi na razvoju tehnologije, ne obazirući se na troškove i praktičnost izvedbe.

Za opsežnije infrastrukturne projekte obično se traže vrlo složena odobrenja na raznim razinama vlade i obično koštaju milijarde dolara. Predsjednik Donald Trump u ožujku se sastao s Muskom koji je upravo osnovao spomenutu tvrtku. Musk također razmišlja o slanju misije na Mars. Direktor gospodarskog savjeta Bijele kuće Gary Cohn je u travnju pohvalio Muskovu ideju o izgradnji transportnih tunela na gusto naseljenoj istočnoj obali SAD-a i području Los Angelesa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.