Tehno
16112 prikaza

Najstariji broj telefona još uvijek se koristi

Telefonska centrala američkog ratnog zrakoplovstva
US Air Force
Stalno se koristi od 1919. godine, a ovjekovječen je u nezaboravnoj pjesmi legendarnog Glenna Millera

Nekad ste morali razgovarati s osobom na centrali da biste mogli uspostaviti telefonski poziv. Naravno, telefonija se iz temelja promijenila i sada je sasvim normalno da možete dobiti praktički bilo koju osobu na svijetu bez previše problema ako znate njihov broj telefona. Međutim, prije više od stotinu godina su telefonski brojevi bili potpuno drugačiji, ali neki od njih preživjeli su i do danas.

Pennsylvania 6-5000 morali su gosti reći davne 1919. godine ako bi htjeli nazvati recepciju ikonskog hotela Pennsylvania u New Yorku. Broj telefona bio je toliko poznat da je čak i legendarni Glenn Miller napravio pjesmu o tome.

Predvorje hotela Pennsylvania | Author: flickr flickr

Tijekom godina i brojnim nadogradnjama telefonskog sustava broj se ponešto izmijenio. Početkom tridesetih godina prošlog stoljeća Pennsylvania 6-5000 skraćeno je u PE6-5000, a nešto kasnije su slova PE postali 73. Tako da danas hotel Pennsylvania ima telefonski broj 736-5000. Ako se odlučite iz Hrvatske nazvati hotel Pennsylvania, morate uključiti i pozivni broj države te broj za New York. pa će tako puni broj telefona biti 001/212-736-5000. Budući je i dalje u upotrebi, najstariji je to stalno korišteni broj telefona u povijesti New Yorka, a vjerojatno i na svijetu.

Sam hotel do 1928. godine dičio se titulom najvećeg hotela na svijetu s 2.200 soba. Nekada je bio vrhunac luksuza, a gostima je na raspolaganju bilo praktički sve, uključujući i vlastitu stomatološku ordinaciju. 

Istočni zid restorana hotela Pennsylvania | Author: Wikipedia Wikipedia

Veličanstveni restoran i notorni Cafe Rouge ugostili su neke od najvećih umjetnika svoga doba. Ranije spomenuti Glenn Miller dvije godine je živio u tom hotelu, a početkom četrdesetih godina prošlog stoljeća snimio je pjesmu koja će ovjekovječiti hotelski broj telefona. Sve do 2012. godine su puštali tu pjesmu ako bi sve telefonske linije bile zauzete.

Danas hotel nije ni blijeda slika nekad slavne prošlosti. U luksuzu su ga davno pretekli Waldorf Astoria ili St Regis. Cafe Rouge, nekad ikonsko mjesto okupljanja bogatih i slavnih, danas zjapi prazno i tek povremeno se iznajmljuje. Već godinama trenutačni vlasnici razmišljaju o rušenju kompletnog hotela, ali još uvijek se nisu odlučili na taj sudbonosni potez.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.