Tehno
155 prikaza

U jednoj minuti objavi se 500 fotografija seksualno zlostavljane djece

WinDays - Joel Pineda
Lana Jelić
Jack Pineda predstavio je Microsoftov Odjel za digitalne zločine te je savjetovao što možemo učiniti kako bi se zaštitili od hakera

Jack Pineda u srijedu je na WinDays konferenciji predstavio Microsoftov Odjel za digitalne zločine. Njihov je cilj borba protiv cyber kriminalaca, a pokušavaju ih zaustaviti na dva načina. Jedan je sama zaštita ranjivih skupina, a druga je direktna borba protiv malwarea i smanjenje digitalnih rizika.

Kako bi to postigli, koriste velike količine podataka, provode temeljitu istragu, a potom se pred sudom bore protiv generatora tih zloćudnih programa. 

Pineda je istaknuo prijevare s tehničkom podrškom kao primjer ogromnih šteta koje stvaraju ovakvi programi. Prevaranti se predstavljaju kao tehnička podrška Microsofta ili neke druge velike kompanije te putem oglasa ili telefonskih poziva uvjeravaju korisnike da im daju pristup računalima. Ovakve prevare godišnje pogode 3,3 milijuna Amerikanaca, a šteta je oko milijardu i pol dolara.

No, ono što još više zabrinjava je dječja pornografija, koja se nažalost sve više širi internetom. Na globalnoj razini, 1 od 10 dječaka bit će seksualno zlostavljan do svoje 18. godine, te čak 1 od 5 djevojčica. Alarmantan je i podatak da se u jednoj minuti na internet postavi čak 500 fotografija seksualno zlostavljane djece. 

WinDays - Joel Pineda | Author: Lana Jelić Lana Jelić

Imajući na umu da se dnevno na internetu učita i podijeli oko 1,8 milijardi fotografija, pronaći i ukloniti one koje prikazuju zlostavljanu djecu jednako je traženju igle u plastu sijena. Jedno od rješenja koje Microsoft koristi u ovoj borbi je PhotoDNA - automatiziran program koji traži znakove zlostavljanja koristeći razne alate. 

Koristeći Microsoftove notifikacije u 2014. godini bilo je 58 uhićenja, što nije puno, no pokazuje da idu u dobrom smjeru. 

Pineda je naglasio kako je ključno uložiti u sigurnost. Savjetuje da se analiziraju poslovni procesi, dobavljači, a ne samo poslovne prakse. Dodaje i da bi se trebalo preseliti u Cloud kod providera kojem je sigurnost u srži i koji je fokusiran na privatnost i transparentnost.

WinDays - Joel Pineda | Author: Lana Jelić Lana Jelić
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.