Tehno
349 prikaza

NASA vraća jedan od svojih najopasnijih programa

New Aviation Horizons
NASA
NASA je ponovo aktivirala eksperimentalni program, a sada im je cilj proizvesti zrakoplove koji troše manje goriva

X-avioni bili su dio NASA-ine eksperimentalne serije kojoj je cilj bio testirati nove tehnologije. Proizvedeno je 56 letjelica. Neke on njih bile su javne dok su druge rađene u tajnosti. 

Prva letjelica napravljena je 1946. godine, a posljednja 2012. godine. Svaka od njih dizajnirana je za određeni zadatak poput probijanja zvučnog zida, vertikalno slijetanje i uzlijetanje te nuklearni pogon. 

No, nakon nekoliko nesreća pri eksperimentalnim letovima koji su završili tragično, NASA je prekinula ovaj program.

Ipak, nedavno su najavili oživljavanje ovog programa, a već im je dodijeljen i budžet. Sada im je cilj proizvesti zrakoplove koji troše manje goriva, tiši su, manje zagađuju okoliš, a nadaju se da će uspjeti napraviti i zrakoplov koji će letjeti supersoničnom brzinom.

New Aviation Horizons | Author: NASA NASA

"Ako uspijemo napraviti X-avione i demonstrirati snagu tehnologije, nadamo se da će kompanije to prepoznati te da će ih staviti na tržište", rekao je Ed Waggoner, NASA-in direktor zrakoplovnih sustava.

Program se zove "New Aviation Horizons", a nadaju se da će prvi zrakoplovi poletjeti u sljedećih 10 godina. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.