Tehno
1323 prikaza

Nije varka - baterije na mobitelima traju sve kraće

Mobiteli
Thinkstock
Baterije koje koristimo u svim punjivim uređajima, nisu svemoguće, i imaju neke limite

Trajanje baterija koje se nalaze u našim pametnim uređajima, tj. njihova dugotrajnost, želja je svakog korisnika. Većina proizvođača takvih baterija u nekoliko navrata najavljivali su i obećavali kako će to tako i biti. No kada pogledamo konkretne primjere pametnih telefona, možemo vidjeti kako su izmjene u životnom vijeku baterija neznatne. Na testiranju provedenom na nekoliko vrsta mobilnih uređaja možemo vidjeti kako se npr. novi iPhone XS ugasio čak 21 minutu ranije od starije verzije. 

Stručnjaci će reći kako je to zapravo tajna ove industrije, i da baterije jednostavno ne mogu držati korak sa svim promjenama.

"Baterije se poboljšavaju jako sporo, po nekakvih pet posto godišnje. No potrošnja mobilnih uređaja raste više i brže od pet posto", rekao je Nadim Maluf, šef tvrtke iz Silicijske doline Qnovo koja radi na optimalizaciji baterija. 

Razlog takvoj povećanoj potrošnji leži i u ekranima s većom rezolucijom, kompleksnim aplikacijama, ali najviše od svega, ljudskoj nemogućnost da žive bez mobitela. Litijske baterije koje koristimo u svim punjivim uređajima, imaju neke limite. Kapacitet im se smanjuje tijekom vremena, a uvijek postoji i rizik eksplozije ako se oštete ili odlože.

Nomofobija - ovisnost o mobitelima bolest 21. stoljeća Znanost Ovisnost o mobitelu postao je ozbiljan psihički poremećaj

I čini se kako će njihova budućnost biti samo gora. Nova ultrabrza tehnologija 5G, dodatno će opteretit baterije. Testiranje dugotrajnosti baterija uvelike ovisi, ne samo o bateriji, već i o uređaju, ali ponajviše o načinu njegova korištenja. U svemu tome postoje i neki načini kako bi se životni vijek baterija mogao produžiti. 

Na testiranju kojeg je proveo The Washington Post dobre rezultate pokazali su Samsung Note 9 i Apple iPhone XR, a ponudili su ideje o tome kako bi se mogli dizajnirati mobiteli koji bi imali duži vijek trajanja, barem dok se ne razvije nova tehnologija za baterije. 

"Smanjuje se naš ukupni prosječni životni vijek baterija", rekao je Mark Spoonauer, glavni urednik Tom’s Guide. Kaže kako su u većini slučajeva mobiteli sa dužim životnim vijekom baterija zapravo stariji modeli. 

Novinari koji su proveli testiranja različitih modela mobitela otkrili su tako i kako veći uređaji najčešće traju duže, no uz izuzetak BlackBerryja kojeg danas rijetko tko koristi, ali koji je uz malenu bateriju mogao je preživjeti nekoliko dana bez punjenja. Tako ga reklamiraju i danas.

Ne postoji savršeni test kojim bi se mogao provjeriti vijek trajanja baterija. U ovom slučaju korišteno je testiranje Embedded Microprocessor Benchmark Consortium, koje posebno opterećuje ekran.Testiranje je pokazalo kako mobiteli sa fancy ekranima s viskom rezolucijom pokazuju lošije rezultate, obzirom kako im je potrebno više snage za napajanje ekrana.

Zato je važno znati, a većina to vjerujemo i zna, ako želite da vam mobitel duže trajne, trebali bi smanjiti jačinu svjetlosti na ekranu. Ili ga manje koristite. Ako želite da vam baterija traje duže, u svakoj prilici u kojoj možete koristite WiFi, ili opciju Airplane mode kada ne morate biti dostupni. I Apple i Android uređaji nude mogućnost korištenja manje snage koji vam mogu smanjiti neke funkcije koje ga troše, bez da morate biti offline. 

Izbjeglice pune mobitele u izbjegličkom kampu Revolucionarne Tehno Nove super baterije bit će jeftine i nevjerojatno brze

Kontra primjer je Consumer Reports koji su otkrili da novi iPhone XS traje 25 posto duže od prijašnje verzije. U njihovom testiranju korišten je 'robotski prst', kako bi se moglo regulirati niz različitih funkcija i aplikacija. 

"Ne možete napraviti jedan linearni trend", kako kaže Maria Rerecich, direktorica testiranja. 

Problem je u tome što se čini kako niz kompanija nema standardizirani način komunikacije o baterijama. Od ranih dana iPhonea, Apple je život svoje baterije opisao nizom različitih mjera upotrebe, kao što je "vrijeme razgovora" i "korištenja interneta". U posljednje vrijeme nove uređaje reklamiraju time da im baterija traje dulje od onog prethodnika, pa će tako za iPhone XS reći "kako mu baterija traje 30 minuta duže od iPhone X".

Dobre rezultate u testiranju pokazali su Samsung Note 9 koji je u tome uspio jer je u uređaj 'ugurao' više baterije, s kapacitetom od 4000 mAha. Recimo samo kako iPhone XS baterija ima kapacitet od 2659 mAh. 

Niz pametnih uređaj slijede najveće trendove na tom području. iFixit, kompanija za popravke koja provodi analize komponenti pametnih mobitela, kaže kako su se kapaciteti baterija gotovo dvostruko povećali u posljednjih pet godina. 

iPhone 6 GLAVNI KRIVCI Tehno 5 grešaka koje ubijaju bateriju vašeg iPhonea

Mogu li ići još i dalje?

Možda i mogu. Huawei je predstavio mobitel Mate 20 Pro s baterijom od 4200 maha. Veće, gušće baterije mogu biti opasnije, i teže. Note 9 sa velikim ekranom težak je 200 grama. Appleov iPhone XR ima drugačiji pristup, smanjio je rezoluciju ekrana i njegovog svjetlinu kako bi očuvao bateriju. XR je trajao tri sata duže od najnovijeg iPhone XS, a i košta manja. 

"Potrošači bi trebali biti spremni na kompromise", naglašava Maluf. 

Možda će tržište pametnih uređaj postati poput tržišta automobila, na kojem je došlo do optimalizacije u potrošnji goriva. 

Stvari su zapravo vrlo jednostavne, a izbor je na vama. Ili ćete nabaviti ekonomični telefon, ili ćete ga češće puniti. Brže i prikladnije punjenje, strategija je nekih proizvođača. Mnogi telefoni tako sada podržavaju bežično punjenje, iako zasada nema puno prostora koji ga nude. 

A tu je pitanje i samog punjača. Apple svoj isti punjač prodaje godinama, a možda bi nešto mogli naučiti na primjeru Googlea, koji prodaje Pixel telefone sa 18 watt punjačem i tvrde kako samo za 15 minuta punjenja možete dobiti sedam sati korištenja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • 27072010 07:05 22.Studeni 2018.

    Normalno da se trosi baterija kad stalo neki lulac u pozadini skida podatke radi bog zna sta ti ga blokiras ono vidi cuda aplikacija se opet upalila