Tehno
2693 prikaza

Njegov zadatak je riješiti misterij Rubikove kocke

CIMON
Airbus
Osim Rubika, asistirat će astronautima, proučavati interakciju među ljudima i sudjelovati u bolničkim operacijama

Njegovo ime je CIMON, najmlađi je član Međunarodne svemirske postaje i ima poseban zadatak – rješavanje misterije Rubikove kocke.

Njegovo puno ime i prezime je - Crew Interactive Mobile Companion, a u svemiru će asistirati astronautima pri obavljanju svakodnevnih zadataka. Od milja zvan CIMON je veličine medicinke, teži oko pet kilograma, napravljen je od plastike i metala i nastao iz 3D printera.

Posebno je dizajniran za život na svemirskoj postaji, a nastao je u suradnji IBM-a i europskog Airbusa.

Dragon dolazi na ISS ISPLATI SE Znanost Cijene za svemir: Boca vode 30.000, limuni 2.000 dolara...

"CIMON će biti prvi asistent čiji je zadatak pomagati astronautima u misiji i prilikom leta. Prva smo kompanija u Europi koja proizvodi ovu vrstu 'letećeg mozga', umjetne inteligencije, koja bi mogla poslužiti astronautima", naglasio je Manfred Jaumann, šef projekta Microgravity Payloads iz Airbusa.

CIMON | Author: Airbus Airbus

CIMON je nastao u kolovozu 2016. godine a rastao je uz svakodnevnu pažnju njemačkog astronauta Alexandera Gersta. Uz njega je 'odrastao' a s Gerstom će i otputovati u svemir. Zasad će mu pomagati u eksperimentiranju s kristalima, zajedno će raditi na rješavanju 'misterije' Rubikove kocke a CIMON će u medicinskim zahvatima preuzeti ulogu inteligentne leteće kamere.

Scena iz filma Gravity Velika tajna Znanost Izgubili astronaute u svemiru - nitko ne zna gdje su

U svemir bi trebao odletjeti sljedećeg mjeseca. Stručnjaci se nadaju da će uspješno riješiti ova prva tri zadatka, kako bi mu mogli dati neke druge, malo zahtjevnije. Ako testiranje dobro prođe u budućnosti bi mogao astronaute pratiti na dužim putovanjima i pomagati im u rješavanju kompliciranijih zadataka.

Njegov odlazak u svemir važan je i zbog proučavanja socijalne interakcije ljudi i strojeva, astronauta i ovakvih uređaja koji igraju važnu ulogu u uspješnosti dugotrajnijih misija u svemiru. Airbusovi stručnjaci uvjereni su kako će razvoj ovakvih sustava umjetne inteligencije imati široku primjenu i na zemlji, posebno u bolnicama (asistiranje prilikom izvođenja operacija) i u socijalnom sustavu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.