Znanost
204 prikaza

Još troje astronauta stiglo na ISS u prvom letu novog Sojuza

Lansiranje Soyuz rakete
NASA/Bill Ingalls
Nakon dva dana u letjelici Soyuz, članovi Ekspedicije 48 uspješno su stigli na ISS i pridružili se trojici astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji

Astronauti Kate Rubins (NASA) i Takuya Onishi (JAXA) te kozmonaut Anatoly Ivanišin (Roskosmos) uspješno su stigli na Međunarodnu svemirsku postaju gdje su ih dočekali ostali članovi Ekspedicije 48 - Jeff Williams (NASA), Aleksey Ovchinin (Roskosmos) i Oleg Skripochka (Roskosmos).

Njihov put započeo je prije dva dana u letjelici Sojuz, koja je lansirana s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

U narednim mjesecima članovi posade očekuju i nekoliko isporuka tereta, poput goriva, hrane i materijala za istraživanje. SpaceX-ova deveta komercijalna misija za NASA-u očekuje se krajem srpnja kada će Dragon letjelicom na ISS poslati, između ostalog, materijale potrebne za istraživanje promjena u DNA i koštanoj masi stanovnica Međunarodne svemirske postaje.

Članovi Ekspedicije 48  | Author: NASA NASA

SpaceX-ov Dragon trebao bi prevesti i prvi od dva međunarodna priključna adaptera, koji će omogućiti slijetanje američkih komercijalnih letjelica na postaju. Naime, NASA je u rujnu 2014. godine potpisala 2,6 milijardi dolara vrijedan ugovor sa SpaceX-om i 4,2 milijardi vrijedan ugovor s Boeingom kako bi prevozili astronaute na ISS neovisno o Rusima. Očekuje se da će adapter instalirati astronauti Williams i Rubins krajem ljeta. 

Rubins, koja ima diplomu iz molekularne biologije i doktorat iz biologije raka, Ivaniš i Onishi ostat će na ISS-u do listopada, a Williams, Skripochka i Ovchinin vratit će se na Zemlju u rujnu ove godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.