Tehno
172 prikaza

Obavijesti na mobitelu uništavaju vam koncentraciju

Žena proučava smartphone i časopis
Thinkstock
Ispitanici su napravili triput više grešaka nakon što bi ih u radu ometali njihovi mobiteli. Razina ometanja bila je gotovo ista kao da su sasvim prekinuli s radom

Svi koji koriste smartphone za primanje obavijesti znaju kako dobivanje e-mailova, poruka i inih obavijesti zna postati naporno i zamorno. Ponekad nismo ni svjesni koliko 'agresivne' glasovne obavijesti mogu biti. 

Sudeći prema novom istraživanju čini se da bi situacija mogla biti i znatno ozbiljnija, te opasnija za sve ovisnike o push servisima - dobivanju trenutnih obavijesti. Obavijesti s mobitela uništavaju fokus, čak ako korisnik niti ne primi smartphone kako bi provjerio informaciju ili odgovorio na poruku, tvrdi nova studija. 

Problem je što obavijest razbija koncentraciju, bez obzira da li osoba učini neku radnju nakon primitka. Ako čujete zvuk koji označava da ste dobili poruku, vrlo je vjerojatno da ćete se zapitati od koga je poruka, što sadrži, te trebate li uzvratiti odgovorom. Sve to razmišljanje počinje vas preokupirati i udaljava vas od zadataka kojim ste se bavili. 

"Bez obzira što su notifikacije obično vrlo kratke u svom trajanju, one mogu izazvati razmišljanje koje će vas ometati. To se redovito odrazi u opadanju efikasnosti obavljanja posla. Ako zadatak zahtijeva vašu pažnju, obavijesti sa pametnog telefona će ozbiljno narušiti vaše performanse čak i ako pritom ne posegnete za mobitelom", ističu autori istraživanja Cary Stothart, Ainsley Mitchum i Courtney Yehnert. 

Grupa ispitanika u njihovom istraživanju je napravila triput više grešaka nakon što bi ih u radu ometali njihovi mobiteli. Razina ometanja bila je gotovo ista kao da su sasvim prekinuli s radom, te se javili na poziv ili odgovorili na tekstualnu poruku. To pokazuje da nije dovoljno ne javiti se na zvukove s mobitela ili ih pokušati ignorirati. Ako želite sačuvati svoju koncentraciju jedino je rješenje - posve stišati ili ugasiti smartphone

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.