Tehno
2742 prikaza

Opasni kineski laserski pištolj može zapaliti metu

Kineski vojnici na vježbi
CHINA STRINGER NETWORK/REUTERS/PIXSELL
Oružje proizvodi tihu, nevidljivu zraku energije, a napaja se uz pomoć punjive litijske baterije

Čini se kako laserski pištolji koje smo mogli gledati u SF filmovima, više nisu rezervirani samo za filmska platna. Naime kineski istraživači razvili su pravi i stvarni laserski pištolj koji može 'ispucati' vatru s udaljenosti od oko 800 metara. 

No ovo oružje, nazvano ZKZM-500, pomalo je drugačije od onih koje smo mogli vidjeti u filmovima poput Star Warsa. Ova prava verzija je napadačka puška koja više nalikuje velikoj igrački nego elegantnom laseru iz Star Warsa. Oružje je kalibra 15 mm, teško je oko tri kilograma i može ispucati oko 1000 hitaca, svaki u trajanju od dvije sekunde. 

Kako piše South China Morning Post oružje proizvodi tihu, nevidljivu zraku energije, a napaja se uz pomoć punjive litijske baterije slične onoj koja se može pronaći u mobitelima. Iako je oružje karakterizirano kao nesmrtonosno, njegove laserske zrake mogu uzrokovati "instant karbonizaciju" ljudske kože i tkiva, što znači da koža može izgorjeti ako se pogodi ovim zrakama. Može pucati kroz prozore, probiti cisterne i utjecati na sve što je zapaljivo.

Jedan od dizajnera oružja naglasio je kako upravo zbog tihih i nevidljivih hitaca "nitko neće znati s koje je strane došao napad. Izgledat će poput nesreće". 

S njim nije tako lako nekoga ubiti, kako piše Live Science, te napominju kako nije dizajniran za ubijanje i zato je okarakteriziran kao neubojito oružje. Po vladinim dokumentima je vidljivo kako bi mogao biti upotrebljen za npr. napade na prosvjednike, tj. zapaljenje njihove odjeće ili kose. 

Iako je oružje spremno za masovnu proizvodnju njegovi proizvođači ZKZM Laser nisu još pronašli licenciranu kompaniju za proizvodnju koja bi se htjela baviti proizvodnjom ovih oružja vrijednih 15.000 dolara. Plan je da se nakon proizvodnje distribuiraju kineskoj policiji i vojsci. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.