Tehno
473 prikaza

S Facebooka nestale sve 'uspješne političke kampanje'

Facebook
REUTERS
Stranica je predstavljala "uspješne priče" i nudila niz primjera uspješne upotrebe društvenih mreža za reklamiranje

Facebook je oštro odbacivao sve optužbe o upletenosti i utjecaju na izbore u Americi 2016. godine, a njihov osnivač Mark Zuckerberg nazivao ih čak i 'ludostima'. Zuckerberg se više od ničega ne može obraniti nakon afere s tvrtkom Cambridge Analytica koja će mu se kako se čini, obiti o glavu.

Međutim, u sjeni cijele afere neprimijećeno je prošla jedna stvar. Naime, na posebnoj Facebook stranici koja predstavlja i reklamira "uspješne priče" postojala je posebna rubrika pod nazivom "Vlade i politike". Ta je rubrika do nedavno predstavljala političke kampanje koje su ostvarile veliki uspjeh zahvaljujući upravo promociji na Facebooku, ali sada je više nema. 

Mark Zuckerberg Novi skandal Top News Zuckerberg priznao: Rusi utjecali na američke izbore

Stranica koja predstavlja "uspješne priče" spomenik je dominantnoj ulozi Facebooka na tržištu online oglašavanja i nudi niz primjera uspješne upotrebe društvenih mreža, koje su kako kažu, tvrtkama osigurale veliku prednost na tržištu reklamiranja. Na stranici stoji "Ovakve nas studije nadahnjuju i motiviraju". Priče koje su sada predstavljene kao nadahnjujuće i motivirajuće nemaju ni traga politike i bave se promocijom nekakvih beauty brendova i proizvođača različitog voća kao npr. Tropicana. 

Facebook - Uspješne priče | Author: Screenshot Screenshot

No najviše pažnje privlačile su upravo političke priče. Tijekom suradnje s republikanskim guvernerom Floride Rickom Scottom "korišteni su oglasi i video materijali kako bi potakli veću izlaznost španjolskog biračkog tijela na izbore u nastojanju da se guverneru osigura drugi mandat. Zahvaljujući tome zabilježeno je povećanje od 22 posto u izlaznosti Hispanoamerikanaca na izbore", objavio je svojevremeno Facebook. I njihova suradnja sa Škotskom nacionalnom strankom iz Velike Britanije, izazvala je niz problema i potresa. 

Iz rubrike je tako potpuno nestala rubrika "Vlade i politike" a  iako dostupne preko sačuvanih linkova, čini se kako su priče poput spomenutih potpuno nestale sa stranice. Upitani za objašnjenje iz Facebooka su rekli kako je "veliki broj priča arhiviran, ali su i dalje dostupne preko pojedinačnih linkova". No na pitanje zašto je rubrika "Vlada i politika" potpuno uklonjena, odgovora nije bilo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.