Tehno
209 prikaza

Pametno oružje: Strah i trepet za američke ljubitelje oružja

Cijev puške
JENS BUETTNER/DPA/PIXSELL
Tehnologija je napokon ograničila pristup oružju djeci, ali nisu svi jednako sretni

Pametno oružje predstavlja personalizirano oružje koje ne može koristiti nitko osim vlasnika. Tako se prije svega smanjuje mogućnost zlouporabe u dječjim rukama, ali i vlasnici mogu mirnije spavati znajući da ako recimo oružje bude ukradeno, ono neće moći biti korišteno.

Trenutačno se razvijaju tri tipa pametnog oružja. Velik broj njih koristi RFID tehnologiju, točnije onu koja se služi radio frekvencijom za razmjenu informacija između prijenosnog uređaja i računala. Drugim riječima, postojalo bi nešto izvan oružja, primjerice sat ili prsten, koji bi 'glumio' računalo i slao signale oružju da ga koristi prava osoba i da se smije upotrebljavati.

Druga oružja su biometrijska, što znači da će trebati postaviti otisak prsta ili dlana na dršku, kako bi samo osoba s tim otiskom mogla koristiti oružje. Jedan sličan način upotrebe uključuje dinamično prepoznavanje rukohvata, kao u Jamesu Bondu, pri čemu bi pištolj trebao prepoznati, po hvatu, drži li ga vlasnik ili ne.

Armatix | Author: Facebook Facebook

Brojne tvrtke razvijaju pametno oružje, a neke od njih već uzimaju i narudže, iako se ne zna kad će krajnji proizvod biti gotov. Najviše je napredovala njemačka tvrtka Armatix, na čijem čelu danas stoji Ernst Mauch, jedan od glavnih dizajnera iz 'Hecklera&Kocha', jednog od vodećih proizvođača oružja na svijetu.

Mnogi su oduševljeni ovim oružjem, jer smatraju da će se smanjiti broj nezgoda među maloljetnicima, ali također da neće moći doći do zlouporabe u situacijama koje uključuju policiju.

Međutim, mnogi ljubitelji oružja nisu najsretniji, jer se brinu da novo oružje vodi prema kontroli oružja, te strahuju da će razvoj ovog oružja uzrokovati da će sve privatno oružje morati biti ovakvo, što će jako ograničiti upotrebu različitog oružja. Uz to, brinu se da će biti nedostupni svima zbog visokih cijena, ali i da neće funkcionirati kako treba. To je posebno uznemirilo američke ljubitelje oružja.

Vjerojatno sve dok policija ili vojska ne počne koristiti ovakvo oružje nitko neće biti potpuno uvjeren da je riječ o funkcionalnoj stvari koja će raditi kako i kada treba. S druge strane, ako pomislite da bi makar i jedan dječji život mogao biti spašen, zahvaljujući ovakvom oružju, nema previše razloga za prigovor.

Ostatak teksta pročitajte u Fortuneu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.