Tehno
23918 prikaza

Policajci su ludi za ovom aplikacijom - razbija svaki iPhone

iPhone otključavanje
Thinkstock
Iako se čini kako bi mogla pomoći policiji u radu zapravo je riječ o vrlo opasnoj aplikaciji

Zaštita podataka jedan je od glavnih razloga zašto zaključavamo sve svoje pametne uređaje, posebno mobitele. Ti su podaci posebno vrijedni, posebno policiji. Iako ih u tome pokušavaju spriječiti razne agencije, policija je čini se uspjela ostvariti svoju dugogodišnju želju i dobila je aplikaciju za otključavanje pametnih uređaja. 

Tajanstveni američki startup Grayshift, u čijem timu je, navodno, i bivši zaposlenik Applea zadužen za sigurnost, policiji nudi GrayKey - ključ za otključavanje iPhonea, piše Mashable. 

Kako piše Forbes, Grayshift tvrdi kako uređaj radi samo s iOS 10 i 11, dok se razvoj kompatibilnost s iOS 9 očekuje u budućnosti. Aplikacija se može koristiti za uređaje od iPhonea X do 6 kao i na različitim vrstama iPada. 

Postoje dvije varijante GrayKeya - verzija od 15.000 dolara za koju je potrebna veza na internet i omogućuje aktivno korištenje za 300 korisnika. Za 30.000 dolara može se kupiti bolja verzija koja funkcionira i bez veze na internet, a i omogućuje puno veći broj otključavanja.

Proces otključavanja traje od dva sata do tri dana, ovisno o dužini lozinke. Kada je lozinka otkrivena pojavljuje se na tamnom ekranu, a svi podaci s iPhonea spremaju se u GrayKey u trenutku otključavanja uređaja.

WCry napad na sustav u Njemačkoj Zaštita Tehno Jednostavno osmislite 'neprobojnu' lozinku

Aplikaciju već sada koristi policija u Marylandu i Indiani, a stižu najave kako će ju kupiti i policija u Miamiju. Potrebu za aplikacijom pokazala je i tajna služba, a zainteresirane su i druge državne službe, poput odjela za drogu i State Departmenta.

Njihova velika konkurencija je izraelska tvrtka Cellebrite, koja otključavanje iPhonea naplaćuje po 5.000 dolara.

Koliko god ova aplikacija može dobro poslužiti u rješavanju nekih slučajeva ili pronalasku telefona, može biti i jako opasna, posebno ako završi u krivim rukama. Posebno ako su te ruke lopova ili kriminalaca. Uspješnost ove aplikacije ovisi o mogućnosti pametnih telefona da osiguraju svoje podatke, i njihovih proizvođača da poboljšaju sigurnost uređaja. Tako da se čini kako će se borba za prevlast na relaciji Apple i policija nastaviti i dalje. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • exotian 15:08 15.Travanj 2018.

    prvo, nije aplikacija, nego uređaj, što znači da treba fizički pristup mobu. drugo, košta 15 ili 30 tisuća dolara. treće, treba mu 3 dana da probije pin od 6 znamenki. ako koristite alfanumeričku lozinku (znači i brojeve i slova i ... prikaži još! znakove) od 6 znakova, procjenjuje se da bi mu trebalo oko 50 godina da je probije. koliko bi mu trebalo da probije moj password od preko 20? i četvrto, izađe neka slijedeća nadogradnja iOS-a i zatvori "propust" koji taj uređaj koristi. i onda imate ciglu od 30000$