Tehno
128 prikaza

Pomalo priglupa kartaška igra mogla bi postati rekorder Kickstartera

Eksplodirajući mačići
Kickstarter
"Mačići" su još jedan u nizu dokaza uspjeha Kickstarter kampanja koje počivaju na grupnom financiranju

"Eksplodirajući mačići" zapalili su Kickstarter. U samo 72 sata ova blesava kartaška igra zaradila je tri milijuna dolara i tako postala 12. najuspješniji projekt od kad je prije pet godina osnovan poznati web projekt za grupno financiranje (crowdfunding). Matthew Inman, crtač internetskih stripova, pokrenuo je Kickstarter kampanju za igru koju su osmislili Elan Lee i Shane Small iz Xboxa. 

Riječ je o strateškoj verziji ruskog ruleta u kojem glavnu ulogu igraju mačići. Igrači vuku karte, a onaj tko dobije kartu s eksplodirajućom macom gubi igru. Među kartama je ipak puno onih koji će vam pomoći da izbjegnete tu zlu sudbinu tj. "deaktivirate bombu" ili pak prisilite protivnika da vuče dvije karte. Igra je, prema riječima autora, namijenjena ljudima starijima od sedam godina koji vole mačiće, laserske zrake, eksplozije i, povremeno, koze. 

Inman, Lee i Small postavili su cilj zarade na 10.000 dolara, ali uistinu nitko nije očekivao da će već u prvom satu zaraditi milijun. Do 20. veljače kada kampanja završava, moglo bi biti prikupljeno i do 21 milijun dolara. Time bi se srušio rekord iz rujna prošle godine koji drži igra Coolest Cooler s prikupljenih 13 milijuna dolara.

"Mačići" su još jedan u nizu dokaza uspjeha Kickstarter kampanja koje počivaju na grupnom financiranju. Takvo financiranje podrazumijeva alternativni pristup novcu za razne projekte. Od građana se na taj način traže donacije koje služe kao početni kapital za nove projekte. Vrlo je to zanimljiva stvar za male poduzetnike koji tako mogu izravno prići investitorima spremnima za pružanje financijske potpore. Upravo su Kickstarter i Indiglogo stranice na koje kreativci mogu postaviti svoje proizvode i usluge i zatražiti njihovo financiranje. Svakome tko uplati novac kao poticaj nude se i posebne nagrade. 

Kickstarter je radom započeo 28. travnja 2009. godine. Pokrenuli su ga Perry Chen, Yancey Strickler, i Charles Adler. Već 2010. magazin Time ovjenčao ga je titulom najboljeg izuma, a godinu kasnije i najboljeg web portala. Kickstarter je dosad prikupio više od 10 milijuna dolara za svoj rad, a kad je riječ o projektima koji su se na njemu predstavili taj iznos je znatno veći.

Dok ga "mačići" ne skinu s trona, Coolest Cooler nosit će titulu najuspješnijeg Kickstarter projekta svih vremena. Riječ je o prijenosnom hladnjaku koji hladi pića, pravi koktele, ali može i svirati vašu omiljenu glazbu. Riječ je o uređaju idealnom za kampiranje koji je preko Kickstartera prikupio više od 13 milijuna dolara. Nešto manje, i to 10 milijuna, skupio je Pebble - minimalistički dizajniran pametni sat koji ima mogućnost povezivanja i s Apple i s Android uređajima. Među najfinanciranijima nisu samo gadgeti jer na petom mjestu, s prikupljenih 5,7 milijuna dolara, našao se film Roba Thomasa "Veronica Mars" nastao iz istoimene serije. 

Grupno financiranje preko Kickstartera ili drugih sličnih stranica prilika je za svakoga tko ima ideje ili viziju nekog svog poslovnog pothvata. Ako je ideja dobra ne bi trebalo biti teško privući potencijalne investitore. Platforme slične Kickstarteru djeluju i u Hrvatskoj, a to su Croinvest.eu i Doniralica, a putem bloga Crowdfunding.hr možete stupiti u kontakt s osobom koja vam može biti od pomoći. Neki su to već i učinili jer u našoj zemlji je dosad na različitim platformama za grupno financiranje pokrenuto 45 projekata koji su imali barem jednog podržavatelja. Njih 14 je uspjelo ostvariti zadani financijski cilj u uspješno završiti kampanju. 

Podaci ohrabruju iako, naravno, morate imati na umu da svi projekti ne moraju uspjeti i da uvijek postoje oni koji ne uspiju privući ulaganja. Stoga, ako imate ideju, pokušajte i vi dobiti potporu putem grupnog financiranja. Uostalom, i "Eksplodirajući mačići" vjerni su dokaz kako i ono što se naizgled čini blesavo i besmisleno može polučiti veliki uspjeh.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.