Tehno
118 prikaza

Vojska se s IT tvrtkama bori za cyber-ratnike

Anonymous
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Današnje visokotehnološko društvo ipak traži i novu vrstu vojnika, internetske ratnike

Vojnika s puškom, takozvanog “prašinara”, nijedan stroj vjerojatno nikad neće moći zamijeniti. On će sigurno i za 200 godina ležati u blatu. Današnje visokotehnološko društvo ipak traži i novu vrstu vojnika, internetske ratnike. Američka vojska 2009. osnovala je posebnu, cyber-postrojbu za razvoj tehnologije koja može uništiti, ometati, oštetiti ili uzurpirati neprijatelje u “cybersvemiru”.

- U današnje vrijeme internetski lumeni su nešto bez čega ne možemo. Možda dečki ne mogu napraviti sto sklekova, 100 trbušnjaka, ili pak istrčati tri kilometra za manje od deset minuta, ali zato mogu razbiti šifru i ući u neprijateljevu bazu podataka - rekao je general bojnik Allen Batschelet.

Plan im je do 2016. regrutirati 6000 članova. Američka vojska vjerovala je da neće biti problema s novacima, no pet godina nakon oformljavanja postrojbe, regrutirana je samo
trećina internetskih ratnika. Dva su razloga zašto kompjutorski “geekovi” zaobilaze vojsku. Prvi je novac. Moćne IT tvrtke sve genije preotmu bezobrazno visokim plaćama i povlasticama. 

Vojska se s tim ne može nositi. Njihova regruterska taktika u kojoj je domoljublje najjači argument ne prolazi baš dobro kod kompjutorskih sveznalica. Oni s ratom, bio on i samo virtualni, ne žele imati ništa. Ili barem većina njih. Plan od 6000 članova u ovom se trenutku čini malo vjerojatnim. A tu je i drugi problem. 

Većina računalnih genija i nije u baš nekoj fizičkoj formi. Zapravo, nije u nikakvoj formi, a američka vojska ipak ima neke standarde. Da im očajnički treba još 4000 IT stručnjaka, vojska je pokazala ozbiljnim spuštanjem tih standarda fizičke spreme.

- Moraju biti zdravi i paziti na izgled - rekao je Batschelet. I u ostalim rodovima vojska ima problema s regrutiranjem, jer je samo 30 posto Amerikanaca u dobi od 17 do 24 godine sposobno za vojno služenje. Ili imaju problema s viškom kilograma, manjkom obrazovanja ili imaju problema sa zakonom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.