Tehno
2710 prikaza

Potpuno tajni i zaštićeni razgovori stižu i na Facebook Messenger

Žena čita poruke na mobitelu
Pixabay
Uz end-to-end enkripciju, Facebookov Messenger dobit će i opciju samouništenja određenih poruka

Poruke koje šaljete putem Facebookove aplikacije Messenger uskoro će dobiti end-to-end enkripciju, koja će onemogućiti trećoj strani čitanje vaših poruka.

Svi razgovori bit će dostupni samo pošiljatelju i primatelju poruka. End-to-end enkripcija onemogućit će obavještajnim agencijama pa čak i samom Facebooku pristup porukama. 

'Tajni razgovori', kako je Facebook nazvao novi alat, bit će dostupni malom broju korisnika u beta verziji prije nego postanu dostupni svim korisnicima, što se očekuje krajem ljeta

Donedavno većina korisnika nije obraćala pozornost na enkripciju poruka, no nakon što je Edward Snowden, bivši NSA-in zaposlenik, objavio dokumente o masovnom tajnom špijuniranju američke vlade, velik broj korisnika društvenih mreža postao je svjestan da njihova komunikacija nije sigurna. 

Facebookova aplikacija WhatsApp dobila je end-to-end enkripciju u travnju ove godine. Apple također koristi isti softver u svojim iMessages, a Google je najavio kako će njihova aplikacija Allo uskoro dobiti opciju end-to-end enkripcije. 

'Tajni razgovori' radit će na samo jednom uređaju tako da ćete morati birati na kojem želite sigurne poruke ako koristite Messenger na više uređaja. Također, ovaj alat neće podržavati sve opcije koje Messenger sada ima poput GIF-ova, videa i plaćanja unutar Messengera. 

Uz end-to-end enkripciju, 'Tajni razgovori' imat će opciju samouništenja određenih poruka

Facebookov Messenger koristi preko 900 milijuna korisnika diljem svijeta te je ovaj potez veliki korak prema zaštiti privatnosti gotovo milijarde korisnika. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.