Tehno
99 prikaza

Angry Birds - od najprodavanije igre do potopa na tržištu

Angry Birds
Tonya Wise/Press Association/PIXSELL
Finski proizvođač mobilnih igara Rovio, najpoznatiji po svojem brendu 'Angry birds' zabilježio je pad operativne dobiti od čak 73 posto

Angry Birds gube na svojoj privlačnosti, jer poznati proizvođači ove igre, koji uz to  nude i igračke, odjeću i licenciranje brenda, imaju sve više problema. Otkad je lansirana originalna igra 2009. godine, Angry Birds je automatski postala planetarno popularna.

No svijet mobilnih igara predstavlja riskantno područje, te jednom kad počne pad popularnosti, tvrtke koje ih izrađuju mogu preko noći ostati praznih ruku. Također, treba računati i na nepredvidiljivu viralnost aplikacije, budući da u trenu može postati popularna, ali i još brže izblijediti na tržištu.

Rovio trenutačno osjeća te posljedice, jer je njihov profit prošle godine pao za 10.7 milijuna dolara, s 39.1 milijuna u 2013., te rekordnih 82.3 milijuna u 2012.

Ukupna prodaja je prošle godine pala za devet posto, iako je prodaja mobilnih igara narasla za 16 posto, čemu su pridonijele nove igre poput Jolly Jam i Angry Birds Stella Pop!.

Angry Birds | Author: Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL

"Prodaja popratnih proizvoda nije išla očekivanom putanjom, te smo nezdaovoljni s rezultatima naših licenciranih poslovanja", izjavio je predsjednik uprave Pekka Rantala.

Ambicije ove tvrtke su da postanu brend poput Walta Disneya, a svoje snove su pokušali predočiti u stvarnost pokretanjem televizijske serije Angry Birds i konceptom obrazovnog igrališta. Čak rade i na animiranom filmu, koji bi trebao doživjeti premijeru sljedeće godine.

Rantala objašnjava da je samouvjereno koračao u budućnost, te se nada da će u sljedećim mjesecima sklopiti unosne partnerske poslove vezane uz film, prenosi Business Insider

Rovio je također počeo proširivati svoje igre na kineskom tržištu, uz pomoć pekinške tvrtke Kunlun, te planiraju uskoro izbaciti novu igru samo u Japanu.

Originalna Angry Birds igra je, prema tvrdnjama Rovia, najviše kupljena mobilna aplikacija svih vremena. Ali još jednom se dokazalo da je nemoguće zauvijek živjeti na lovorikama prošlosti, pogotovo s izgradnjom nedovoljno popularnih novih proizvoda. Toga je sigurno itekako svjesno 110 osoba koje su prošle godine, zbog smanjenih prihoda, dobile otkaz u poznatoj finskoj firmi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.