Tehno
13081 prikaza

Putinovo novo oružje za proboj kroz ledeni vrh svijeta

Tenk T80
Aleksej Khlopotov
Od jedinstvenih tenkova do posebnih helikoptera i transportera, Putin je spreman za sve

Arktik je zaboravljeni dio svijeta, ali sve više rasprava i borbi vodit će se oko oceanskog dna ispod kilometarskog leda. Pretpostavlja se da se tamo nalazi četvrtina svih svjetskih zaliha nafte i plina što je samo dodatni razlog za pokoravanje ledenog vrha svijeta.

Kad smo kod fosilnih goriva, zbog njih imamo globalno zatopljenje, a topljenje leda na Arktiku otvara i nove trgovačke rute između Europe i Azije. Sad praktički svaki brod između Europe i Azije ide kroz Sueski kanal, pa Crvenim morem i gusarima krcatim morima oko Roga Afrike. Topljenjem leda će se omogućiti izravni put uz rusku obalu i tako će taj dio svijeta postati još važniji.

Polarni medvjedić, klimatske promjene Kataklizma Znanost Na Arktiku 'kuha' kao u Dalmaciji, životinje umiru

Vladimir Putin je svjestan toga i već je uspostavio vojne baze i vojne oblasti zadužene za kontrolu zaleđenog sjevera. Rasporedio je 28 brodova i 42 podmornice, a svemu tome je pridružio i dvije jedinice kopnene vojske posebno opremljene za ratovanje u zimskim uvjetima i to uvjetima sibirske zime. Uzmimo za primjer opremu 80. motorizirane brigade, jedne od ranije spomenutih jedinica, i njihov helikopter Mi-8AMTSh-VA. Riječ je o posebnoj inačici Mi-8 namijenjenje za djelovanje po Arktiku opremljene električnim grijačima motora i teflonskim crijevima za ulje, gorivo i hidrauliku. Sve to omogućuje helikopteru nesmetanu aktivnost na čak -60 stupnjeva celzijevih. 

Za prijevoz vojnika i opreme po kopnu zadužen je nedavno predstavljeni GAZ-3344-20 koji može putovati čak i po vodi. Može prevoziti 12 vojnika pod punom opremom ili oko tri tone tereta, a maksimalni domet je oko 450 kilometara.

Druga postrojba, 200. samostalna motorizirana brigada, elitna je jedinica opremljena tenkovima, višecjevnim bacačima raketa, haubicama i sustavima protuzračne obrane. Najvažniji su deseci tenkova T80 preuređeni za arktičko ratovanje. T80-ki Rusi imaju gotovo na bacanje, a priča se da je sovjetska vojska raspolagala s gotovo pet tisuća takvih zvijeri. Posebnost je što T-80 koristi turbinu kao motor, a uobičajeno je da tenkovi koriste dizelske motore.

Korejski tenk K2 Black Panther Snažno oružje Tehno 10 najskupljih tenkova na svijetu

To znači da T-80 može u roku od jedne minute krenuti s mjesta u zimskim uvjetima, dok dizelskim tenkovima treba i do 45 minuta za kretanje. Naravno, sve to su okvirne brojke jer jako puno opreme može ubrzati ili usporiti kretanje tenka.

Važno je spomenuti da postoji samo još jedan tenk koji koristi turbinske motore i to je američki M1 Abrams, ali oni imaju ogromnih problema s filterima zraka i relativno često se moraju servisirati. Drugi veliki nedostaci su to da turbine ispuštaju ogromne količine vrelog zraka što znači da su, kad ih se gleda termalnom opremom, "vidljivi iz svemira", a pješaštvo ne može pratiti tenkove zbog opasnosti od opeklina. 

Kako bilo da bilo, Putin je još jednom pokazao da je spreman razmišljati u naprijed i pokušati predvidjeti slabosti, kako vlastite, tako i protivnika.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.