Tehno
638 prikaza

Revolucija za vozače: Stiže sustav koji predviđa sudar

Prometna nesreća
Igor Kralj (PIXSELL)
Pokreti glave i tijela, mogli bi u buduće upozoriti vozača kako će izazvati sudar

Većina prometnih nesreća dogodi se zbog ljudskog faktora, ali znanstvenici su na dobrom putu da osmisle tehnologiju koja će moći predvidjeti ponašanje vozača i na vrijeme upozoriti da će njegovo ponašanje završiti nesrećom.

Riječ je o tehnologiji koja se tek razvija na sveučilištima Cornell i Stanfordu.Većina auta je već opremljena senzorima koji prate kretanje automobil, dok bi novi senzori i kamere trebale pratiti isključivo ponašanje vozača.

Suptilni pokreti glave i tijela mogu ukazati hoće li vozač za nekoliko sekundi zaokrenuti ili promijeniti vozačku traku. Te informacije, skupa s informacijama iz senzora koji prate kretanje automobila mogu predvidjeti hoće li vozač napraviti neki opasan pokret.

Vozač će pomoću te tehnologije biti upozoren da bi mogao izazvati sudar, a dosadašnja testiranja točno su predvidjela ponašanje vozača u 77 posto slučajeva. Isto tako, u prosjeku je sustav 3.5 sekunde prije nego što bi vozač promijenio voznu traku predvidio da će vozač napraviti upravo to.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.