Tehno
222 prikaza

Ruski 'Zuckerberg': Kremlj mi je 'oteo' kompaniju, morao sam otići

VKontakte
VKontakte
Pavel Durov osnivač je najpopularnije društvene mreže u Rusiji koja je mjesečno imala 69 milijuna korisnika

Pavel Durov je za Ruse ono što je Mark Zuckerberg za ostatak svijeta. Ovaj ruski 30-godišnjak osnivač je najpopularnije društvene mreže VKontakte u Rusiji koja je, do upada agenata FSB-a u tvrtku, mjesečno imala 69 milijuna korisnika. Mreža je osnovana 2006. godine, u vrijeme kada ruske vlasti nisu kontrolirale internet kao danas.

Durov je odlučio pobjeći iz rodne Moskve kada je Kremlj donio odluku o preuzimanju kontrole nad njegovom tvrtkom jer nije želio zatvoriti stranicu aktivistista Alekseja Navalnija. Na vrata su mu pokucali naoružani agenti. 

"Stvarno sam se uplašio", priznao je Durov koji je tada prvi puta u životu pomislio kako bi trebao razmisliti o svojoj budućnosti, ali i budućnosti svoje zemlje i svoje tvrtke. 

Politika ga nikad prije toga nije zanimala. Vjerovao je u slobodno tržište, pa mu je teško bilo razumjeti smjer u kojem ide država. 

Nakon što je Kremlj pokrenuo podmuklu kampanju protiv njega 2013. godine i pretresao VKontakteove urede i dokumente počeo je shvaćati kako to ima veze s politikom.    

U velikoj mjeri Kremlj je uspio u svojem pokušaju kako bi uništio Durovov kredibilitet. Kasnije 2013. godine jedno investicijsko društvo iz Moskve, a koje je povezano s Kremljem kupilo je 48 posto udjela u VKontaktu.

Sve se to, navodno, odvijalo u režiji Igora Sečina, prijatelja Vladimira Putina i šefa Rosnefta, državne naftne kompanije. Udio u VKontaktu je kupljen kako bi se ta društvena mreža mogla kontrolirati.

Durov je preko Venecije otišao u New York, ali se vratio u Rusiju kada su se stvari malo smirile. No, tada je potpuno izgubio kontrolu nad svojom kompanijom jer je sve izmaklo njegovoj kontroli. 

Prošle veljače, napustio je upravni odbor i prodao preostali dio Putinovu lojalistu Ivanu Tavrinu, koji je postao generalnim direktorom nakon što je Durov odstupio iz tvrtke u travnju. BusinessInsider je objavio kako je Durov to napravio za dobrobit kompanije. 

Durov sada ima novi projekt, Telegram, koji je siguran i besplatan, a poruke preko te aplikacije koristi oko 50 milijuna ljudi uključujući i neke kremaljske službenike. 

Nastavio je putovati, a sretan je, kako je rekao, jer više nigdje nema nikakve imovine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.