Tehno
4358 prikaza

Salino tijelo s dna mora izvukla je ova podmornica

Emiliano Sala i Cougar XT
STEPHANE MAHE/REUTERS/PIXSELL/SAAB
U olupini aviona na dubini od 63 metra spasitelji su u petak uspjeli pronaći jedno tijelo, ispostavilo se da je od tragično poginulog nogometaša

Više od tri dana nakon što su privatni istražitelji uz pomoć sonara i podvodnih kamera locirali olupinu aviona Piper Malibu, a točno 17 dana nakon stravične zrakoplovne nesreće iznad kanala La Manche, u kojem je život izgubio nogometaš Emiliano Sala spasitelji su uspješno na površinu izvukli tijelo jednog od dvojice stradalih putnika.

- Pod iznimno zahtjevnim uvjetima, AAIB i naši stručnjaci uspjeli su su izvući iz mora tijelo koje se na podvodnim snimkama vidjelo u olupini aviona. Operaciju smo izveli uz što je moguće više opreza i obitelji smo informirali o detaljima. Nažalost, pokušaj da na površinu izvučemo cijeli ostatak aviona nije uspio zbog iznimno teških uvjeta i jakih morskih struja. Zbog spomenutih uvjeta u kanalu La Manche i jako loše vremenske prognoze prisiljeni smo također i odustati od operacije vađenja olupine zrakoplova. Tijelo koje smo uspjeli izvući prebačeno je u Portland odakle ćemo ga transportirati u Dorset na autopsiju. Najkasnije mjesec dana nakon nesreće objavit ćemo potpuno izvješće - priopćio je u petak AAIB.   

Kasno navečer u četvrtak potvrđeno je da je riječ o Sali.

Saab Cougar XT | Author: Saab Saab

Takozvani "Odred za istragu zrakoplovnih nesreća" (Air Accident Investigation Branch) bio je odustao od iznimno skupe potrage nakon nekoliko dana traganja, no obitelj je pokrenula "crowfunding" akciju u kojoj su Leo Messi, Kylian Mbappé i na stotine nogometaša prikupili više od 300.000 funti potrebnih za nastavak potrage.

Vrlo brzo na obali u Normandiji pronađeni su jastuci sjedala iz aviona, a potom je i olupina koja nedvojbeno pripada Piperu Malibu pronađena nedaleko od otočića Guernsey.  

AAIB je koristio brod Geo Ocean III, a za samo izvlačenje tijela najvjerojatnije je korištena Saabova podmornica na daljinsko upravljanje Seaeye Cougar XT. Metar i pol duga te gotovo pola tone teška, podmornica je spremna za rad na dubini od dva kilometra pa šezdesetak metara, gdje je pronađen zrakoplov nesretnog dvojca, ne predstavlja veći problem. Kad je riječ o cijeni, jako teško je govoriti koliko košta jer ima mnoštvo mogućnosti za nadogradnju i svaka isporučena je jedinstvena. Tvrtka ROVOP nabavila je jednog Cougara XT 2012. godine i tada su platili 750.000 funti. Prema okvirnoj računici, to je oko 7 milijuna i 340 tisuća kuna prema aktualnom tečaju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.